Březen je nejvhodnější doba na setí. Den už se prodlužuje, díky čemuž se rostlinky příliš nevytahují. Zároveň ještě stihnou vyrůst do doby přesazování na záhony. Ze zeleniny je vhodné předpěstovávat například rajčata, papriky či lilek. celer, saláty, pór, většinu košťálovin (zelí, kapustu, růžičkovou kapustu, brokolici, kadeřávek, kedlubny, květák). Co všechno je třeba si připravit a jaké zásady dodržovat?

Nádoby

Nejlepší jsou mělké bedýnky, truhlíky nebo různé misky, všechny ale musí mít otvor k odtoku přebytečné vody a podmisku. Výsevné nádoby můžete sterilovat v troubě, pokud to jejich materiál umožňuje a chcete mít jistotu jejich nezávadnosti.

Volba substrátu

Můžete použít směs pro pokojové květiny, případně si připravit vlastní substrát složený z písku, rašeliny a rozloženého kompostu. Nejlepší je ovšem prodávaný speciální substrát. Zeminu prosejte a zbavte hrudek

Sterilizace

Zeminu je třeba zbavit chorob a škůdců a také semen plevelných rostlin. Substrát můžete propařit na pařáku podobně jako knedlíky, nebo využít mikrovlnou troubu, kde zeminu sterilujte asi dvacet minut (miska s vodou zabrání proschnutí).

Urychlování klíčení

Abyste urychlili vzcházení rostlin, nechejte semínka máčením nabobtnat nebo naklíčit.

Osivo namočte vodou teplou asi 25 stupňů a je- li to potřeba, po dvanácti hodinách ji vyměňujte. Místo vody můžete použít také bylinkový nálev, který semena posílí a ochrání před chorobami.

Postup nakličování:

  • Semena rozložte na tkanině, kterou je také zakryjte.
  • Tkaninu pravidelně roste.
  • Semena přemístěte do půdy v okamžiku, kdy začnou pukat.
  • V žádném případě je nenechejte vyschnout.

Jak dlouho namáčet a nakličovat:

druh zeleniny doba namáčení doba nakličování
kořenová zeleninu, pór a cibule 30 až 60 hodin 70 až 100 hodin
rajčata, papriky a lilek 25 až 40 hodin 60 až 80 hodin
košťáloviny, okurky a tykve 10 až 20 hodin 40 až 50 hodin
luskoviny 2 až 4 hodiny 40 až 60 hodin
salát 2 až 4 hodiny 60 až 80 hodin

Výsev, rosení, ochrana

  • Osivo rozhoďte na povrch vlhkého substrátu dostatečně řídce, aby se rostlinky nevytahovaly
  • Drobounká semena košťálovin promíchejte s jemným prosetým pískem
  • Výsevy pouze roste, aby se semínka nevyplavovala a rostoucí kořínky nepotrhaly.
  • Nádoby přikryjte průhlednou fólií.

Tip: Okurky a tykve vysévejte rovnou do květináčků či kelímků od jogurtu, aby mohly vytvořit kořenový bal, s nímž je snadno v celku přesadíte na záhon.

Otužování

Po vzklíčení větrejte, ochrannou fólii stále častěji snímejte a sadbu otužujte.

Přepichování

Tento postup zajistí skutečně silnou sadbu. Poprvé rostliny přepichujte s druhými pravými lístky. Vyzvedněte je například zápalkou nebo lžičkou a zasaďte na nové místo, kde budou mít dostatek prostoru. Přitom zkraťte hlavní kořínek, aby se vytvořil bohatší kořenový systém.

Rajčata a papriky zasaďte vždy o něco hlouběji, než rostly původně.

Pro Receptář napsal Luděk Motejlek, foto autor a archiv