Jak si uskladnit sklizeň plodů z trnitého rakytníku?

Plody rakytníku dozrávají v průběhu září a října, podle odrůdy. Je třeba sklízet v pravý včas – v přezrálých se snižuje obsah vitamínů, nedozrálé nemají dobrou chuť. Jak je obrat z pichlavých větví?
Zobrazit celý článek »

Diskuse

vložit dotaz »

Rakytník

(k8AkQMQzWlCo1-enVvbjcL), 10. 9. 2018, 20:52

Když jsem před asi 6 lety hledala zmínky o rakytníku, psalo se, že někde na Sibiři ho sklízí s prvními mrazíky, protože se pak lehce sklepe. Když jsem to pak při první malé úrodě zkusila, nešlo mi to a byl přezrálý. Podle mne ten nápad s mrazákem vznikl z tohoto.
Možná by bylo dobré při návodu k pěstování zmínit, že může dost odnožovat z kořenů!

Rakytník

(porDRYSSq8Ak-~l6jWmKD), 10. 9. 2018, 20:38

Loni jsme poprvé sklidili velké množství rakytníku. Nejdříve jsem to otrhala ručně, ale poté jsme větvičky ostříhali a dali do mrazáku. Nechali jsme to tam dva až tři dny a poté jen oklepali a zbytek dotrhali. Šlo nám to suprově. Letos toho je pomálu, protože jsme je loni hodně ostříhali s plody. Nám to takto vyhovuje. Udělala jsem marmeládu, šťávu a olej.

Rakytník

(Zdeněk ), 6. 9. 2018, 15:01

Jednou jsem dal rakytník do mrazáku a už to nikdy neudělám. Mohl jsem porovnat poctivě otrhané bobule a zavařené nebo odštavňovačem udělaný sirup a zmrazené. Už to nikdy do mrazáku dávat nebudu. Rozdíl v kvalitě je značný.

RE: Rakytník

(sbokQMQ6jYmLfYsVVt%B994uK7N_), 10. 9. 2018, 15:39

Souhlasím, mám tytéž skušenosti. Mrazák ne!

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS