Klíčky ke zdraví: naklíčená semena, skvělý přírodní multivitamín

Připravíte je snadno, levně, pochutnáte si na nich. Stačí lžíce denně. Tělo vám za přísun přírodních vitamínů, minerálů a živých enzymů poděkuje, v zimě obzvlášť.
Zobrazit celý článek »

Diskuse

vložit dotaz »

Rád bych se autorky zeptal, kde se v klíčících semínkách najednou vezme "vápník, sodík, železo"
cituji: klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa.
Železo (a další minerály) jak známo nevyrostou, nevzniknou klíčením, nerostou na poli ani doma v misce.
Petr Znamenaný

RE: dotaz

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 4. 1. 2017, 20:11

Rostlina čerpá minerální látky z půdy (dokonce si třeba pomůže vypuštěním trochy CO2 z kořenů, aby vzniklá kyselina uhličitá urychlila zvětrávání, získávání minerálů napomáhají i další kořenové exudáty) . Pak je mimo jiné uloží do semene – tak se tam vezmou. Klíčení je záležitostí fytohormonů a enzymů, s čímž souvisí i výskyt vitamínů. Natož když se klíčky zazelenají. Během růstu pak relativní obsah minerálů v rostlinách spíše klesá, protože tvoří pletiva, která jich už tolik neobsahují.

RE: dotaz

(VWPsQNuEWkGkQNs6JyvjFo), 13. 1. 2018, 11:43

Ráda bych se autorky zeptala, kde se v misce, sklenici a třeba i parapetu najednou vezme ta půda?

Mimochodem, výměšek se píše exsudát ;-)

RE: dotaz

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 13. 1. 2018, 13:31

Asi jsem to nenapsala dostatečně srozumitelně, zkusím to lépe. Na poli rostla plodina, v půdě. Co načerpala z půdy, mohla vložit do semen. Po sklizni jsme si její semena koupili. Ta na misce nakličujeme, už bez substrátu. Co do výrazu exsudát a exudát, vyskytují se oba. A protože například profesor Lubomír Nátr používá v této souvislosti výraz exudát, nikoli exsudát (Fyziologie rostlin, Academia, vydání 1, 1998), budu s dovolením i nadále používat tento, byť ho automatické opravy ve wordu považují za chybný:-)

RE: dotaz

(M), 22. 1. 2018, 11:21

Psala jsem příspěvek, který trpaslíci někam schovali :-(
Tak zkusím stručněji ještě jednou.
Pan Petr celkem logicky upozornil na to, že chemické prvky nevznikají dělením a tedy to, co je v semínku, je i v klíčícím semínku, nic navíc se tam nedostane, žádné zvýšení vápníku, hořčíku atd.
Pravopis pojmu exsudát není otázkou wordového automatu, ale původu slova, že pan profesor chyběl v hodinách latiny... co už teď s tím...
Ještě bych navrhla opravit nadpis "Použití naklíčeným semen v kuchyni" a v dalším řádku upozornit na to, že fazole, jak je běžně chápeme v české kuchyni, pro klíčení k jídlu nejsou vhodné.
Moje výhrady nic nemění na tom, že si semínka klíčím a pojídám :-)
Jen tu pískavici jsem ještě nikdy nepotkala...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS