Patříte raději k vyznavačům běžně zařízeného bytu, anebo byste někdy rádi vyzkoušeli pobývat v netradičním domě, který je doslova raritou? Někteří architekti mají opravdu neskonale bujnou fantazii a díky nim vznikají domy, které se vymykají běžnému standardu. Které to jsou a kde je můžete vidět či navštívit? Máme pro vás hned několik tipů na skvosty architektury.

10 nejdivnějších obydlí na světě si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Krychlové domy v Holandsku

Kubuswoningen neboli kubické či krychlové domky byly postavené mezi lety 1982-1984 v holandském Rotterdamu, v blízkosti stanice metra Blaak. Okamžitě si získaly obrovskou popularitu. Dodnes mají vysokou architektonickou hodnotu a jsou v tomto oboru naprostou specialitou. Komplex žlutošedých domků ve tvaru krychle na sloupku a zkosenými stěnami pochází z rukou architekta Pieta Bloma a dohromady je jich k vidění 38.

Jeden z domků máte možnost dokonce navštívit, funguje totiž jako muzeum. Každý domek má 3 patra spojená typicky holandskými krátkými a strmými schody. K vidění je zde kuchyň, koupelna, obývák i ložnice. Zajímavé je i jejich okolí, vedle domků stojí věžovitá budova ve tvaru pastelky s názvem Tužka.

Alkira House neboli Millennium Falcon House v USA

Tento dům nadchne všechny fanoušky seriálu Star Trek, byl totiž postavený ve tvaru vesmírného korábu, který pilotoval Harrison Ford coby pašerák Han Solo. Připomíná modely ze sci-fi filmů 40. let. Tvůrcem jeho návrhu je australský architekt Charles Wright, který za dům získal ocenění za nejlepší stavbu roku 2014 v Queenslandu.

Výjimečností domu je i to, že je soběstačný a trvale udržitelný. Získává dostatek energie nejen pro potřeby obyvatel, ale i pro vlastní provoz. Z okolí zajišťuje dostatek vody a dokáže s ní šetrně zacházet, případně ji vracet zpět do přírody vyčištěnou.

Pole House v Austrálii

Dům na vysoké úzké noze se nachází nad Great Ocean Road v Austrálii. Je z něho úžasný pohled na oceán a daleké pobřeží, a to z každé místnosti luxusního interiéru. Autorem je tým studia F2 Architecture. Stavba se doslova tyčí z prudkého svahu na 13 m dlouhém štíhlém betonovém pylonu a vede k němu pouze poměrně úzký betonový most. Do okolní krajiny se snažili zasáhnout co nejšetrněji.

Dům v kmeni v USA

V tomto případě se jedná o americkou hitovku, která momentálně „frčí“ a dokonce je k mání na internetu za pouhých 12 tisíc dolarů. V podstatě se jedná o dřevostavbu, která je vydlabaná z kmene gigantického stromu sekvoje, a protože je opatřeny koly, funguje také jako karavan.

Je zde kuchyň s jídelnou, obývací pokoj a ložnice. Jen záchod a koupelna závisí na momentálních přírodních podmínkách. Obvodové stěny připomínají trup letadla, který je ovšem celý ze dřeva. Výjimkou jsou jen skleněná okna a případně i prosklené dveře na obou koncích kmene.

Dům ve tvaru boty v Texasu

Pokud by se vám líbilo bydlet v kovbojské botě, vyrazte do Texasu. Netradiční stavbu zrealizoval v Huntsvillu proslulý designér a architekt Dan Phillips. Dům je převážně ze dřeva, ale v rámci recyklace využil autor i další materiály. Střecha je z použitého profilovaného plechu a stropní podhledy jsou ozvláštněné obaly od gramofonových desek. Celková výměra je 66 m², takže se jedná o skromnější bydlení.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.living.iprima.cz, www.svet-bydleni.cz