Nelibé pachy linoucí se z lednice nemusí vždy znamenat nepořádek nebo přítomnost zkaženého jídla, příčinou může být třeba aromatická potravina ve špatně uzavřeném obalu či ucpaný odtokový kanálek. Nekupujte drahé prostředky pro zlikvidování zápachu, máme pro vás tipy, jak si s tímto nepříjemným jevem poradíte jen s tím, co máte určitě v kuchyni.

Pořádný úklid

Jestli nakrčíte nos po každé, když otevřete lednici, nastal čas se problému pořádně podívat na zoubek. Všechny potraviny vyndejte a pečlivě zkontrolujte, lednici vypněte a pokud je to nutné, nechte odmrazit. Vyjměte veškeré zásuvky a police a důkladně je vyčistěte, zkontrolujte odtokový kanálek, případně uvolněte jeho průtok pomocí špejle. Vnitřek vypnuté lednice omyjte vlažnou vodou s trochou octa, možné je použít i citrón nebo jedlou sodu. Omyté plochy pak nechte důkladně vyschnout nebo vytřete do sucha. Takovýto generální úklid provádějte jednou měsíčně. Minimálně jednou týdně pak věnujte chvilku běžné údržbě lednice, při které vše prohlédnete, utřete zbytky rozlitých šťáv a skvrny od potravin.

Uzavíratelné misky

Snažte se zvláště silně aromatické potraviny jako jsou například sýry, bylinky nebo česnek uchovávat tak, aby se jejich odér nedostal ve větší míře do vnitřního prostoru ledničky. K tomu účelu dobře poslouží uzavíratelné misky s víčkem či sklenice, možné je také problematické suroviny zabalit do potravinářské fólie. Maso skladujte ve vlastní zásuvce a ne volně na poličkách. Může z něj odkapávat šťáva, která by znečistila ostatní potraviny nebo vnitřní prostor lednice.

Pohlcovače pachů

Úklid a důkladná prevence je nejlepším způsobem jak zabránit vzniku nelibé vůně. Úspěch svého vítězného tažení proti zápachu posílíte i pomocí pohlcovačů pachů, které umístíte do lednice. Ten se dá zakoupit v běžné drogerii, dobrou službu však odvedou i některé domácí suroviny. Do lednice vložte třeba hrst čerstvě mleté kávy na malém talířku, stejně zafunguje i jedlá soda nebo kypřící prášek v misce. Na odstranění zápachu funguje i rozkrojené jablko nebo nakrájený citrón, nastrouhaná pomerančová kůra, sáček s rýží, vydlabaný citrón se solí nebo sklenička s octem.

Pozor na teplotu a skladování

Teplotu uvnitř spotřebiče se snažte udržovat stabilní a zbytečně vnitřek chladničky neoteplovat. Proto otevírejte přístroj co nejméně a jen na krátkou dobu a všechny potraviny, které do lednice vkládáte nechte před tím dostatečně vychladnout. Omezíte tak nejen množení bakterií a nárůst plísní, ale ušetříte i za elektrickou energii. Hrnce s horkou polévkou i teplé jídlo vkládané do chladničky dokáží dramaticky zvednout spotřebu elektrické energie na její provoz.

Každá surovina by také měla mít v lednici své místo. Uvařená a hotová jídla se skladují na horní polici. Do vyšších pater v lednici uložte i další jídlo určené k okamžité spotřebě, jako jsou salámy, šunky a sýry. Nejnáchylnějším na pohlcování pachů jsou mléčné výrobky, snažte se je skladovat odděleně nebo alespoň uzavřené v krabičkách. Maso patří úplně dolů, stejně tak ovoce a zelenina. Cibuli a česnek skladujte raději ve spíži. Jednak jim tam bude lépe a za druhé svým aroma neohrozí potraviny v lednici.

Kontrola lednice

Pokud se vám problémy se zápachem z lednice stále vracejí i přes důkladnou prevenci, může být problém jinde. Možná vaše lednice důkladně netěsní a vyšší teplota nahrává množení bakterií. Nebo se zápach usadil v izolaci a nedaří se vám ho odstranit. V takovém případě povolejte raději odborníka, který vám s údržbou přístroje pomůže.