Zdroje: abouthome.cz, www.today.com

Proč banány černají?

Banány patří k rychle se kazícímu ovoci. Nejvíce rozhodně záleží na tom, v jaké stavu jste je koupili, ale také jde o to, v čem je uskladňujete. Právě obal nebo nádoba mají na zrání banánů zásadní vliv. Je to kvůli vylučování etylenu samotným ovocem a také kvůli faktu, že slupka reaguje na prudké změny teplot.
Etylen je látka, která pomáhá některému ovoci, zelenině, ale také květinám dříve stárnout a dozrávat. V blízkosti banánů proto rychleji dozrají například rajčata.

Jak zrají a černají banány?

Pokud zůstane nedozrálý banán uzavřený v igelitovém sáčku, papírovém pytlíku nebo nádobě, kde nemůže větrat, pak banány dozrávají rychleji. Na druhou stranu starší banány zčernají neobyčejně rychle. V igelitu navíc začnou rychle degradovat a plesnivět, stejně jako v ledničce, kde je na ně příliš vlhko a chladno.

Oddalte zčernání banánů

Aby vám banány nečernaly, uskladňujte je například v misce nebo košíku, kde mohou větrat. Nejlepší je zavěsit banány do prostoru. Zlobí-li vás octomilky a nechcete jim dát šanci na spokojený život ve vaší kuchyni, stačí banány překrýt síťkou nebo jemně perforovaným poklopem, který je určený právě k tomu, aby ochránil jídlo od hmyzu.

Trik, který oddálí černání banánů

Dalším trikem je použití lepicí pásky nebo potravinářské fólie. Pokud vidíte, že banány rychle stárnou, anebo už na začátku víte, že chcete, aby zrály co nejpomaleji, pak je omotejte páskou hned po nákupu. Stačí malé množství širší izolepy, kterou je třeba omotat stopky banánů. Právě tudy se nejvíce uvolňuje etylen a omotáním stopek se jeho působení na ovoce zpomalí.