Adventní věnec je pro křesťany důležitým symbolem nadcházejících Vánoc a oslav příchodu Krista. Pro mnoho lidí však už představuje spíše pěknou tradici, která naladí atmosféru na blížící se svátky a podnítí těšení na Štědrý den. Nemusíte si proto lámat hlavu symbolikou kruhu, chvojí i barvou svíček, vytvořit si pěknou adventní dekoraci zvládnete za pár minut.

Talíř se svíčkami

Máte hotovou výzdobu a zbývá ještě pár ozdob? Není nic jednoduššího, než uspořádat čtyři adventní svíce na talíř nebo podnos a obložit je barevnými ozdobami na stromeček, skleněnými baňkami či korálky. Přidejte cokoli, co se vám líbí, třeba šišky, oříšky, barevné mašle nebo vánoční figurky.

Zapíchnuté

Na adventní dekoraci zužitkujete třeba také dlouhé svíce vhodné spíše do svícnu. Zahrabejte v komoře a najděte vyšší ozdobnou mísu nebo starou kameninovou formu na bábovku. Postačí ale i větší zavařovací sklenice, kterou dozdobíte mašlí nebo nálepkami. Dovnitř nádoby upevněte svíčky a zbytek prostoru zasypte drobnými vánočními ozdobami, použít se dají i kamínky, případně šišky. Velmi hezky vypadají i průhledné nádoby vyplněné hrubozrnnou solí, která připomíná sníh. Pak už stačí do závěje jen zapíchnout svíčky a lehce dozdobit.

Jednoduché a stylové

Decentně a přitom ozdobně působí adventní svíčky uspořádané na tácu či prkénku. Vyskládejte čtyři adventní svíčky vedle sebe na vhodnou podložku a kolem umístěte kousky chvojí, perníčky, skořici, sušené plátky citrusů, mašle či nějakou ozdůbku.

S čísly

Funkci ozdoby mohou plnit čísla, kterými označíte jednotlivé svíčky. Větší svíce svažte dohromady silnější stuhou nebo provázkem a přilepte na ně pomocí vosku nebo lepidla malou číslovku. Malé svícny s čísly se dají vyrobit z ruliček od toaletního papíru, případně z malých skleniček. Stačí trochu třpytek, zajímavá mašle a je hotovo.

Minimalistické

Vyznavači jednoduchého stylu ocení malé vánoční aranžmá. Čtyři obyčejné čajové svíčky umístěte na talíř nebo přímo na stůl do malých svícínků. Kolem svíček postavte nějakou jednoduchou dekoraci s vánoční tématikou.

Plovoucí

Do malé baňky, případně skleničky, dejte větvičku s jehličím a pár bobulí či korálků. Naplňte ji vodu a vložte plovoucí svíčku. Vyrobte čtyři takové malé svícny nebo jeden velký se čtyřmi svíčkami. Počítejte s tím, že musíte občas vyměnit vodu, případně nahradit chvojí a bobule.

  • Plamen svíček mějte raději vždy pod dozorem a zhasněte je pokaždé, když opouštíte místnost.