Máte v rodině někoho, kdo žádné dárky nechce, protože všechno už přece má? Nebo se snaží omezovat množství věcí a vést svou domácnost k minimalismu? Případně má zkrátka komplikovaný vkus a jen tak něco se mu nelíbí? Aerária představují skvělý dárek pro mnoho lidí, jsou nenápadná, jednoduchá a přitom dekorativní. Dovnitř se dá umístit nenáročná rostlina s minimálními požadavky na zálivku, ale i dekorace z přírodnin odpovídající ročnímu období. Dárek v podobě aerária potěší i ty, kdo odmítají řezané rostliny kvůli jejich dopadu na životní prostředí.

Závěsné zahrádky ve skle

Aerária jsou tvořena skleněnými obaly na rostliny, která se dají zavěsit různě do prostoru a slouží převážně k pěstování rostlin žijících ze vzdušné vlhkosti. Koncept závěsných skleněných aerárií tak umožňuje umístit pokojové rostliny i jinam než do květináčů na stolky či parapety a netradičně doplnit vybavení interiéru.

Skleněné nádoby mohou mít několik podob, mají tvar slzy se špičkou nahoru i dolů, kapky nebo koule. Nejčastěji se jedná o různě tvarované baňky s jedním větším otvorem, který je v některých případech doplněn menšími otvory pro větrání. Uzavřený prostor aerária vytváří kolem osazené rostliny příhodné mikroklima a udržuje tak životodárnou vlhkost vzduchu. Tím chrání rostlinu před suchým teplým vzduchem, který v místnostech panuje hlavně během topné sezóny a pokojovým rostlinám neprospívá. Při umístění aerária se řiďte hlavně nároky na světlo, které má osazená rostlina.

Rostliny vhodné do skla

Malinká zahrádka uzavřená ve skleněném obalu vytváří půvabný mikrosvět, který svým nenápadným vzhledem zapadne do každého interiéru. Ve skleněné baňce připomínající kapku rosy lze pěstovat nejrůznější rostliny, pokud to její vzrůst a nároky dovolují. Bude se zde dařit orchidejím, sukulentům, kaktusům i masožravým rostlinám. Nejvhodnější jsou exempláře, které pro svůj růst nepotřebují zeminu, například tillandsie (kykadky) nebo bromélie. “V zimě se však do aerária nejvíc hodí nenáročná tillandsie, přezdívaná díky své „superschopnosti” přežít prakticky jen ze vzduchu vzdušná rostlina,” uvádí Lenka Hrubá, zakladatelka květinářství Zahrada na niti. “Aerária slouží k dekoraci ať je naplníte čímkoliv, dají se měnit sezóně, od jarních kvítků, letních mořských mušliček, podzimního listí či kaštany až po vánoční dekorace. Můžete je použít i jako vázičku pro řezané květiny či květy sušené. Možnosti jsou vcelku neomezené,” dodává zahradnice.

Stačí trochu vody

Péče o rostliny v aeráriu není nijak komplikovaná. Miniaturní skleněnou závěsnou zahrádku zalévejte nejlépe rozprašovačem, případně čajovou lžičkou. Vždy se snažte usměrnit tok vody tak, aby nedocházelo k potřísnění skla. K zálivce používejte měkkou vodu, převařenou nebo v ideálním případě dešťovou, která nezanechá kapky na skle a neucpe rostlinám póry vodním kamenem. Četnost a množství zálivky určuje rostlina, která je v aeráriu zasazená, stejně tak jsou důležité rozměry nádoby. Tillandsiím bude stačit jen lehké porosení přibližně jednou do týdně, mírná závlaha vyhovuje i orchidejím. Sukulenty vyžadují ještě méně zalévání, v zimě jim stačí několik lžiček vody jednou za čtyři týdny, ve vegetační době zálivku provedeme třikrát do měsíce. Naopak kapradinám a vlhkomilným rostlinám dopřejeme závlahu častěji. Při správné péči vám bude půvabný mikrosvět s rostlinami dělat radost mnoho let.