Samozřejmě je možné pořídit si vanu ze skla, dřeva či kamene. Takové vany jsou však vzhledem k ceně spíše designovou záležitostí pro náročného zákazníka. Většina lidí vybírá pro instalaci do koupelny vanu z obvyklých materiálů a má tak vlastně tři možnosti. V běžných cenových relacích se pohybují vany akrylátové a vany ze smaltované oceli. Dražší, ale stále relativně dostupné jsou vany litinové. Výběr materiálu se odvíjí od očekávání a požadavků uživatelů.

Akrylát je lehký a variabilní

Plastové vany jsou velmi oblíbené, v jejich prospěch hraje variabilita a také nízká cena. Materiál umožňuje dodávat výrobky nejrůznějších tvarů, problémem nejsou asymetrické, rohové i trojúhelníkové vany. Rozmanitá je i členitost tvarů, vyrábějí se vany se stupátky, odkládacími plochami, prohlubněmi na sezení apod. Akrylát je při manipulaci lehký a snadno se instaluje, lze do něj vrtat otvory, bez problémů připevníte madla, vodovodní baterie a další příslušenství. Podle způsobu výroby se dá rozlišit ještě extrudovaný a litý akrylát. Extrudovaný akrylát je levnější, není tam mechanicky a chemicky odolný jako litý, který je kvalitnější a dražší.

Velkou výhodou, alespoň pro některé uživatele, je malá tepelná kapacita akrylátu. To znamená, že hůře vede teplo, které odebírá například vodě nebo lidskému tělu. Díky tomu zůstává voda ve vaně déle teplá. Pocitově také akrylát na dotyk nestudí a koupání tak je pro mnoho lidí příjemnější.


Přesto, že je akrylátový povrch lesklý, stabilní a snadno se čistí, nemá dostatečně velkou mechanickou odolnost. Povrch z akrylátu je podstatně choulostivější než smalt, v první řadě je náchylný na poškození poškrábáním. Při čištění se vyhněte abrazivním čistícím prostředkům, nepoužívejte agresivní chemikálie (čistidla na bázi kyselin, alkoholu apod.). Pokud máte v domácnosti psa, nekoupejte ho v akrylátové vaně, mohl by povrch poškrábat. Poškozený a narušený povrch se pak podstatně rychleji špiní a hůře udržuje. Kromě toho je plastový povrch také náchylnější k náhodnému obarvení, přijímá pigmenty například z některých kosmetických přípravků a přírodních přísad v koupeli.

Tradiční a trvanlivý smalt

Uznávaným materiálem pro výrobu vany je tradičně smaltovaná ocel. Na kovovém podkladu je natavena vrstva smaltu, tedy materiálu na bázi modifikovaného skla. Výsledkem je vysoce odolná vrstva s vlastnostmi mezi sklem a porcelánem. Takové povrchové ošetření dodává kovu celistvý ochranný povlak, který zůstává dlouhodobě hladký a lesklý. Celková kvalita materiálu závisí jednak na tloušťce plechu (ocelového základu), ze kterého je vyrobené, ale také na tloušťce smaltu na povrchu. V porovnání s akrylátem je tento materiál podstatně tvrdší, má vysokou trvanlivost a životnost. Je odolný proti otěru a poškrábání, intenzivní čištění hrubou drátěnkou a abrazivními prostředky však není vhodné ani v tomto případě. Úklid zvládnete lehce, smaltovaný povrch je velmi hladký, nečistoty na něm neulpívají. Výhodou je také stálobarevnost výrobku, bez problémů odolává také vysokým teplotám. Jedinou hrozbou je poškození smaltu při prudkém a těžkém úderu. Vzhledem k tvrdosti je materiál relativně málo pružný a při pádu těžkého, tvrdého předmětu do vany hrozí odprýsknutí, kdy dojde k odštípnutí smaltu. Oprava je v tomto případě náročná a problematická.

Litinová vydrží

Své příznivce nachází i vany z litiny. Litinovou vanu oceňují hlavně náruživí vyznavači domácího koupání, milovníci tradičních materiálů a historického stylu. Litinová vana si zachovává všechny vlastnosti plechové vany, bonusem navíc jsou výhody, které sebou nese základní kovový materiál. Litina je pevnější, tužší, vzhledem k tloušťce odlitku nereaguje na vnější vlivy. Vana z tenčího plechu se může například při došlápnutí lehce prohnout, litinová se v tomto případě ani nehne. Spousta lidí nedá dopustit na koupání v litinové vaně i z jiného důvodu. Přestože na začátku litina odebere část tepla z vody, při dlouhé koupeli vana teplo akumuluje a udrží vodu dlouho příjemně teplou. Solidní materiál má dlouhou životnost, při šetrném zacházení bude vana sloužit několika generacím. Mezi nevýhody patří určitě velká váha, která znesnadňuje manipulaci s vanou. Cena litinové vany je několikanásobně vyšší a díky nižší poptávce je na trhu relativně malý výběr. Litinové vany jsou také hůře dostupné, určitě je nenajdete skladem v každém hobby marketu.