Alobal neboli tenká hliníková fólie neodmyslitelně patří k vybavení našich kuchyní. Tento praktický vynález spatřil světlo světa na začátku minulého století a již v polovině minulého století zcela vytlačil do té doby používaný staniol, který byl vyroben z cínu. Alobal byl totiž ve srovnání se staniolem levnější, odolnější a nedodával v něm zabaleným potravinám žádnou pachuť.

Potraviny jsou také oblast, ve které se alobal používá nejčastěji. Potraviny jsou v alobalu chráněné před světlem, nevysychají, zachovávají si aroma a čerstvost. Okolí (například v batohu) je naopak alobalovou bariérou chráněno před mastnotou a tekutinou ze zabalených potravin. Alobal slouží jako podložka při grilování, mohou se v něm péct brambory nebo ryby.

Alobal má ale mnohem širší oblast využití než tuto notoricky známou. Přinášíme několik tipů, které možná neznáte, ale které vám výrazně ulehčí fungování domácnosti. Za vyzkoušení to rozhodně stojí.

  • Usnadňuje žehlení – pokud máte obyčejný látkový potah, zkuste pod něj umístit pruh alobalu. Teplo odražené od alobalu zpět do prádla usnadní a zefektivní žehlení. Dalším tipem při žehlení je umístit do oblečení, například trička, kus alobalu odpovídající jeho velikosti. Pak stačí takové oblečení vyžehlit z jedné strany, ale pomačkání a záhybů se zbavíte rázem na obou stranách.
  • Zabrání rozmočení mýdla – kdo používá tuhé mýdlo, ví, že má tendenci se brzo rozmáčet, ztratit tvar a z pevného tvaru se stane blátivý kousek. Tomu se dá jednoduše zabránit – zkuste pod mýdlo umístit malý kousek alobalu.
  • Vyčistí rez – namačkejte kousek alobalu, namočte do octa a očistěte předmět, který napadla rez. Uvidíte, že výsledek bude perfektní.
  • Vyčistí připečené nádobí – alobal můžete použít i místo drátěnky, stačí přiměřený kus fólie namačkat a pěkně s ním připálené místo vydrhnout.
  • Ostří nože a nůžky – alobal vám poslouží i místo brousku. Stačí naskládat kousek alobalu do silnější vrstvy a nůžkami jej několikrát prostříhat, budou zase jako nové. Stejně tak tupému noži pomůže, když jeho ostří „přebrousíme“ namačkaným kouskem alobalu.
  • Odstraní statickou elektřinu z prádla – tato rada se hodí domácnostem, které mají sušičku, ale těch v poslední době utěšeně přibývá. V případě, že tedy máte sušičku, dejte do bubnu spolu s vypraným prádlem několik koulí zmačkaného alobalu. Odstraní statickou elektřinu, která v oblečení po sušení zůstává, a navíc se dají používat opakovaně.
  • Ochrání banány před rychlým dozráním – s banány je někdy potíž, do lednice nepatří, protože tam rychle černají, ale i v míse na stole někdy zhnědnou, než se nadějeme. Zkuste zabalit jejich konec, kde se spojují a vytváří trs, do alobalu, uvidíte, že se jejich životnost prodlouží.
  • Ošetří malé popáleniny – na drobné popáleniny zkuste přiložit lesklou stranou malý kousek alobalu a nechte ho působit zhruba 15 až 20 minut. Pak byste fólii měli již bezbolestně sundat.
  • Ochrání bytové prvky při malování – vypínače, kliky, elektrické zásuvky je před malováním potřeba ochránit a alobal se k tomu díky své tvárnosti výborně hodí, nepotřebujete ani lepicí pásky. Stačí alobal zasunout za hrany kliky nebo vypínače, případně si můžete vypomoct třeba špičatou špejlí.

Jak široké a zároveň snadné je využití alobalu v domácnosti ukazuje následující video:

Zdroj: Youtube

Zdroj: cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org,
www.svet-bydleni.cz, prirodajelek.cz, living.iprima.cz