Aloe vera pochází pravděpodobně z Afriky, odkud se rozšířila do celého světa. Tato rostlina je nejen zajímavá a dekorativní pokojovka, ale je vyhlášená i svými blahodárnými účinky. Sukulentní trvalka může dorůst do výšky 30 až 50 cm a svým vzhledem se velice podobá kaktusům. Aloe je tvořena listy, které se k okrajům zužují do ostré špičky a rostou do tvaru hvězdice. Mají světle zelenou barvu a na okrajích se nacházejí špičaté zoubky. Květy jsou pak podle konkrétní odrůdy bílé, krémové nebo červené.

Aloe je nenáročná na péči

Velkou výhodou aloe vera je, že se o ni nemusíte moc starat. Stačí ji během roku zalévat tak jednou za týden, v zimě je možné množství zálivky i podstatně snížit. Jen ji zbytečně nepřelijte, její listy by zhnědly. Bude vám vděčná za polostín, ale neznamená to, že ji máte umístit na tmavé místo. Naopak světlo vyžaduje. A pozor, je velmi citlivá na mráz a průvan.

Aloe si množte sami

Proč si zbytečně kupovat novou květinu, když si ji můžete doma namnožit sami?! Nejen pro sebe, ale budete mít třeba i pěkný dárek pro přátele. Obvyklým způsobem je kořenění ve sklenici s vodou, do níž vložíte mladou oddělenou rostlinku, která časem pustí nové kořeny. Ovšem celý tento proces je zbytečně zdlouhavý, a ne vždy účinný. Máme pro vás tip, který je mnohem jednodušší.

Zasaďte aloe do banánu

Nejprve odřízněte vyzrálý vrcholový řízek z vaší rostliny, to znamená růžici se zdravými listy. Jeden den ji nechte zavadnout položenou na vzduchu a následný den ji můžete zasadit. Podle počtu sazenic si připravte stejný počet banánů. Zvolte ty krásně vyzrálé žluté a bez skvrn na slupce.

V místech uprostřed slupky každého banánu vyřízněte malý čtverec. Vznikne vám otvor, do kterého řízek aloe zasadíte. Vykrojenou část slupky celou odstraňte, aby měla rostlina dostatečný prostor. Lžičkou udělejte i důlek do dužiny banánu, abyste rostlinu při vkládání zbytečně nepoškodili. Banán s aloe položte na tácek, aby měla kam odtékat šťáva. A můžete se těšit, jak se rychle aloe uchytí a vytvoří nové kořeny.

Proč banán

Banán působí jako urychlovací hnojivo, a tak bude postupně hnědnout a rozkládat se. Možná si říkáte, že vás navštíví octomilky či jiná havěť. Snadno tomu zabráníte, když vše přikryjete sítěným poklopem. Jakmile banán docela zhnědne, opatrně ho rozloupněte a uvidíte velké množství nových kořínků. Lehce je očistěte od dužiny a novou sazenici zasaďte do substrátu smíchaného s pískem. Aloe se velmi brzy rozroste.

Akce dva v jednom

Jestli se nechcete zdržovat přesazováním z banánu do substrátu, udělejte obě akce najednou. Zasazenou aloe do banánu vložte rovnou do květníku s připraveným odpovídajícím substrátem. Chce to jen rovnou větší květník, aby se vám tam banán vešel.

Léčivé účinky

Aloe vera obsahuje obrovské množství účinných látek. Jedná se o vitamíny (A, C, E, ale také B12), minerály (hořčík, zinek, vápník, draslík či mangan), aminokyseliny, glykosidy, trávící enzymy, saponiny, antrachinony a další látky, které dokáže lidské tělo velmi ocenit. Aloe vera je skvělá na hojení odřenin a popálenin. Konkrétně se jedná o šťávu, kterou vymačkáte z listů. Gel je také vhodný k léčbě mnoha kožních onemocnění, ekzémů a akné.

Aloe je užitečná i při zažívacích problémech jako je pálení žáhy nebo průjmy. Oceníte ji při léčbě žaludečních vředů a mnohých střevních obtížích. Potlačuje virové infekce, posiluje imunitu i správnou látkovou výměnu a podporuje funkci jater a slinivky břišní. Aloe pomůže i s kvalitou vlasů a nehtů. A v případě, že máte nějaké potíže s dásněmi? V této oblasti je aloe naprosto vyhlášená svým urychlením léčby. Jen vše opatrně.

Při nadměrném užívání se účinky aloe vera mohou změnit na negativní. Ve větším množství mohou být některé látky obsažené v rostlince, toxické pro tělo a nebezpečné. Proto užívejte toto přírodní antibiotikum s mírou a nejlépe po poradě s odborníkem.

Zdroje: www.tips-and-tricks.co, www.indoorhomegarden.com, www.rehabilitace.info