Zdroje: www.poradte.cz, www.monrovia.com

Fantasticky něžné azalky

Pokojové azalky jsou menší keříky či stromky, pokud jsou pěstované na kmínku, a zdobí nejen pěknými pevn‎ými lístky, ale hlavně nádhernými květy. Tak něžné, a přitom bohaté květy má málokterá pokojovka. Nejčastěji kvetou pokojové azalky růžově a bíle, jsou však i červené, žluté či panašované. Je jasné, že pokud azalka nekvete, je to opravdu zásadní problém, ale na druhou stranu žádné překvapení. Péče o azalky totiž není jednoduchá.

Jaké chyby dělají majitelé azalek nejčastěji?

Azalky patří k rododendronům, mají rády spíš chlad a mírné vlhko i kyselou půdu. Právě z těchto nároků plynou nejčastější problémy s kvetením.

I když je pěstění azalky jako pokojovky možné, nepatří k nenáročným rostlinám. Pamatujte proto především na zmíněné kyselé pH. Pořiďte azalce správný substrát a hnojte přípravky pro acidofilní rostliny.

Další důležitou podmínkou je chlad. Azalky nakvétají zhruba při teplotách okolo 10 až 12 °C a také dlouze kvetou, a to i při 18 °C. Při přemístění do teplejšího koutu domácnosti odkvétají. Kdykoli mimo dobu kvetení jsou však běžné pokojové teploty v pořádku a azalce vyhovují. Jestliže se vám povede držet azalku při ideálních desetistupňových teplotách, může kvést až osm týdnů.

Nejenže potřebuje dobrou zálivku a nemá ráda prosychání, kdy okamžitě začne shazovat listy, ale navíc je vhodné používat odstátou vodu. Azalka si také libuje při vyšší vzdušné vlhkosti.
Azalkám se lépe daří na nepřímém rozptýleném světle a vyhovuje jim rosení. Během léta můžete i azalku letnit, ale vždy jí poskytněte stín.

Co s azalkou po odkvětu?

Po odkvětu můžete azalku přesadit a také je vhodné zaštípnout větvičky, abyste podpořili její zakošatění. I hnojení je v době po odkvětu vhodné, ale ne pokud byla rostlina zrovna přesazená. Dobře si proto vše načasujte.

Související články