Chléb pečený v květináči

Květináč vám poslouží nejen na pěstování květin, ale můžete si v něm upéct i výtečný domácí chléb. Samozřejmě v tom hliněném, zcela novém a důkladně umytém. Před pečením jej ještě pořádně vymažte tukem. Pak jej asi do poloviny výšky naplňte těstem, nechte vykynout a upečte. Vyklopte až po úplném vychladnutí.

Moli nesnášejí bobkový list

Vyrojili se vám v kuchyni moli? Mohli jste si je přinést z obchodu třeba společně s moukou, ovesnými vločkami nebo lněnými semínky. Co s tím? Absolutní řešení bohužel neexistuje. Nemají ale rádi aroma levandule, bobkového listu, pepře nebo třeba nového koření. Jejich směs zabalte do gázy a takto vytvořený balíček vložte na inkriminovaná místa.

Chléb jako čistidlo

Když jsme u toho chleba, tak pokud vám nějaký starší kousek ještě zbyl, můžete s ním vyčistit například skvrny na stěnách, kam vystříkne omáčka apod. Když plátek chleba položíte na hrnec, v němž se vaří kapusta, nebude tolik cítit. Střídkou bílého chleba můžete i jemně otřít prach z obrazu, sesbírat střepy ze země nebo odmastit tapetu.

Okna

Chystáte se umýt okna? Chcete-li je dokonale vyleštit, použijte pudink. Vanilkový pudinkový prášek rozpusťte v 5 l vlažné vody a okna umyjte. Pak už je velmi lehce doleštíte.

Lednička

Pachů v lednici se zbavíte, když do ní vložíte misku s jedlou sodou nebo octem zředěným vodou. Použít také můžete, i když pouze velmi krátce, rozkrojené jablko.

Květináč jako úkryt

Máte rozkrojený citron, načatou cibuli, paličku česneku nebo třeba kousek zázvoru? Pak talířek, na který jej položíte, přiklopte květináčkem. Jednak to bude vypadat hezky, a také se vám po kuchyni nebude linout nepříjemné aroma. Zároveň zeleninu udržíte déle svěží.

Dřez vyčistí brambora

Je váš dřez už poněkud zašlý? Lesk mu vrátíte, když ho potřete překrojenou syrovou bramborou. Díky škrobu, který obsahuje, se v něm také nebudou tolik tvořit další nečistoty.

Cibule vydrží déle

Chcete-li, aby vám rozpůlená cibule déle vydržela, můžete použít další trik. Potřete ji na řezné straně olejem, zabalte do alobalu a vložte do ledničky.

Na chlupy mazlíčků houbička

Máte doma psa nebo kočku? Pak se zřejmě potýkáte s jejich chlupy. Sice není nic příjemnějšího než se s nimi mazlit a hladit je po srsti, ale pak to odstraňování jejich chlupů z koberců či gauče! Aby člověk pořád vysával. Nechcete-li hned vytahovat lux, navlhčete houbičku a přejíždějte postižená místa. Psí chlupy se na ni krásně nalepí.

Kuchyňská váha netřeba

Nemáte po ruce kuchyňskou váhu nebo odměrku? Nevadí. Poradíte si i bez nich:

Hrnek

V receptech se často setkáváme s měrnou jednotkou "jednoho hrnku". Myšlen je tím klasický čtvrtlitrák. Vejde se do něj:

  • 170 g hrubé mouky
  • 135 g hladké mouky
  • 250 g rýže
  • 250 g másla
  • 230 g oleje

Lžička

Jedna lžička představuje objem zhruba 5 ml:

  • 4 g mouky
  • 6 g krupicového cukru
  • 3 g cukru moučky
  • 5 g másla
  • 8 g soli

Lžíce

Jedna polévková lžíce pojme objem 15 ml, tedy tři lžičky. Zarovnaná lžíce vezme:

  • 10 g hladké mouky
  • 11 g polohrubé mouky
  • 12 g moučkového cukru
  • 10 g krupicového cukru
  • 18 g soli
  • 15 g másla
  • 35 g medu

Pár tipů navíc

  • Velký hrnek = 350 ml
  • Naběračka = 100 ml
  • Sklenice = 200 ml
  • 1 špetka soli = 1 g
  • 1 kostka cukru = 10 g
  • Ořech másla = 10 g
  • Velká brambora = cca 200 g
  • Malá brambora = cca 60 g
  • Chcete-li 100 g hladké mouky, dejte 10 zarovnaných lžic nebo 5 vrchovatých.

Související články

Zdroj: Časopis Receptář