Přestože se každá hospodyně snaží udržovat celou domácnost v čistotě, občas se stává, že některá místa při úklidu a čištění opomíjíme. V těchto lokalitách se pak více hromadí nejen prach a špína, ale také nežádoucí bakterie. Které to jsou a patří mezi ty nejrizikovější?

Kde je doma nejvíce špíny? Podívejte se ve videu, kanál Smart Fox:

Zdroj: Youtube

Okolí nábytku a spotřebičů

Za některými kusy nábytku či mezi nimi jsou místa, která nejsou dobře přístupná. Jedná se tak doslova o lapače prachu a nečistot, které se tam dlouhodobě usazují. Tento nedoraz minimalizují vestavěné skříně. Neopomíjejte nedostupná místa, přestože na ně není vidět, alespoň jedenkrát do měsíce byste jim měli věnovat náležitou péči. Podobná situace je i za spotřebiči jako jsou sporáky, lednice, pračky a sušičky, kde navíc hrozí mastnota.

Kliky, vypínače a ovladače

Velké množství bakterií se vyskytuje i na všech ovladačích od elektroniky, stejně tak klikách a vypínačích, kterých se denně v hojném počtu dotýká každý člen domácnosti. Mnohdy ne se zcela čistýma rukama. Abyste zabránili zbytečnému šíření choroboplodných zárodků, čistěte i tato místa pravidelně, nejlépe je i dezinfikujte.

Vodovodní odpady

Dalším rizikovým místem, kde se hromadí nevhodné bakterie, jsou odpady v umyvadlech, sprchových koutech a vanách. Ani tato místa byste neměli zanedbávat. Alespoň jednou do měsíce jim dopřejte údržbu. Prolijte odpady horkou vodou a trochou mycího prostředku. Jako dobrou prevenci využívejte i lapacích sítek, které je ochrání před větším množstvím nežádoucích nečistot, které pak v odpadu podléhají plísním a hnijí.

Pracovní kuchyňské plochy

Vaši pravidelnou péči potřebují i veškeré pracovní desky, které denně využíváte a zpracováváte na nich potraviny všeho druhu. Nestačí tato místa uklidit jednou za čas. Měli byste je očistit a vydezinfikovat vždy nejen po každém použití, ale i před jakoukoliv novou činností. Nikdy na ně neodkládejte mobilní telefon či dálkový odkladač!

Pracovní plochy otírejte hadříkem nebo houbičkou namočenými v univerzálním neagresivním dezinfekčním prostředku, aby nedošlo k porušení povrchové vrstvy. Neopomíjejte ani veškeré skuliny a záludné rohy a otírejte i obklady nad pracovní deskou.

Kuchyňská prkénka

I kuchyňská prkénka, především ta dřevěná, jsou nositeli velkého množství nežádoucích bakterií. Jednou za čas je řádně vydezinfikujte solí nebo adekvátním čistícím prostředkem. Po oschnutí je napusťte ochrannou olejovou vrstvou. Budou tak mnohem lépe odolávat vlhkosti, a tudíž i usazování nebezpečných mikroorganismů.

Související články

Zdroje: www.vlasta.cz, www.denik.cz, www.okolobytu.cz