Vybrat květiny na balkon je potěšení, ale také zodpovědný úkol, pokud tedy chcete, aby se jim dařilo a dělaly vám radost. Zvlášť, když máte balkon na severní straně, kam slunko příliš nesvítí, bude výběr probíhat poněkud pečlivěji. Základem je sáhnout po těch, které přirozeně vyhledávají spíše stín a polostín.

Jak na balkonovky

U výběru rostlin vše teprve začíná. Jakou ale balkonové rostliny potřebují péči, aby se jim dobře dařilo?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Rozjasněte terasy

A jaké konkrétní rostliny tedy vybrat? Rozjasněte stinná místa těmi nejkrásnějšími kousky! Krásně a netradičně kvetoucí jsou fuchsie. Stín milují a nemusíte se tedy bát, že by začaly strádat. Navíc existuje až na sto druhů těchto krasavic, můžete tak směle vybírat ty nejkrásnější. Navíc můžete volit mezi vzpřímeně rostoucími, nebo převislými variantami. Jediné, co si pamatujte, je způsob zálivky – potřebují pravidelnou, ale ne zcela vydatnou vodní péči.

Přizpůsobivé begónie

Některé begónie milují slunce, jiné druhy ale zase touží spíše po polostínu. Až tedy budete v květinářství dumat, zda ji na balkon koupit, či ne, nezapomeňte zkontrolovat informaci o stanovišti. Jakmile narazíte na ty do polostínu, určitě je pořiďte. Begónie jsou nádherné rostliny, které vás potěší svou nepřetržitou květenou. Ta jim při správné péči vydrží až do prvních tužších mrazů. Navíc vás potěší svou rozmanitostí - kombinujte nejrůznější barvy, jako růžovou, žlutou, lososovou nebo červenou.

Fuchsie, begonie i lobelky

Jak pěstovat begonie a jakou péči vyžadují, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Netradiční fuchsie a barevné begónie doplňte něžnými lobelkami. Nebo vsaďte pouze na lobelky, které mají nádherné drobné kvítky. Milují polostín i stín, takže se jim bude u vás dobře dařit. Drobnokvěté krásky kvetou celou sezónu, tudíž vás budou těšit až do pozdního podzimu. Díky svému vzhledu balkon nádherně provzdušní a dodají mu jemnou energii.

Netýkavky a pozdrav z dálek

Nenechte se zmást jejich názvem, netýkavky jsou skvělé, rychle rostoucí rostliny. Vynikají bohatou a krásnou květenou, ale na oplátku vyžadují kvalitní výživný substrát a pravidelnou a bohatou zálivkou.

Záplavu květů můžete velmi elegantně doplnit nádhernými a trochu netradičními rostlinami původem z Asie a Austrálie. Pochvatec šišákovitý, lidově nazývaný africká kopřiva, patří do čeledi hluchavkovitých a oživí každý balkon. Hlavní a velkou parádu udělají jeho listy, které se barví do růžové, červené, krémové nebo i hnědé barvy. Pokud se pro něj rozhodnete, nebojte se nakombinovat různé barvy do jednoho truhlíku. Pamatujte však, že potřebují vydatnou zálivku a také zaštipování poupat květů, které by zbytečně rostliny vysilovaly.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, abecedazahrady.dama.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.modernizahrada.com