Bambus je rychle rostoucí travina, která se využívá v mnoha různých odvětvích. Možná si každý den oblékáte bambusové ponožky nebo vám doma dělá parádu bambusový nábytek či dekorativní předměty z bambusu. Pro svou pevnost, pružnost, lehkost a odolnost je tento materiál oblíbený také ve stavebnictví, využívá se i na výrobu podlah s ceněnými užitnými vlastnostmi.

Plovoucí i masivní bambusové podlahy

Podlahy z bambusu jsou přitažlivým řešením pro všechny milovníky přírodních materiálů. Jedná se o obnovitelnou surovinu stejně jako dřevo, tato travina nicméně oproti běžným dřevinám roste o dost rychleji. Již během 4 až 6 let je bambus těžen a zpracováván. Dá se z něj vyrobit téměř vše, nač si vzpomenete - spodní prádlo, módní doplňky, papír, nádobí, nábytek i dekorativní předměty. Ze silné části stébel se vyrábějí také dílce určené pro pokládku podlah. Z bambusových vláken se slepováním, případně splétáním a lisováním zhotovují lamely, které se následně řežou a lepí na sebe. Právě technologie výroby probíhající za vysokého tlaku a teploty, dodává materiálu vysokou odolnost a tvrdost, srovnatelnou s dubovým či bukovým dřevem.

Oproti čistě dřevěným podlahám vychází podlaha z bambusu levněji (záleží ovšem na typu dřeva, vybraném dekoru apod.), cenově je srovnatelná s podlahami z korku. Pokládka bambusové podlahy je možná nejčastěji dvojím způsobem, buď se provádí celoplošné lepení podlah, nebo se využívá systému plovoucích podlah se zámkovým spojem.

Přírodní vzhled

Podlahy z bambusu vynikají značnou tvrdostí a zároveň pružností, jsou málo náchylné k mechanickému poškození. Povrch podlah je navíc ošetřován zátěžovým lakem, případně olejem, které životnost a trvanlivost materiálu ještě zvýší. Masivní vrstvené celoplošné podlahy lze kromě toho v případě potřeby renovovat broušením.

Bambus je také přitažlivý svým nadčasovým, nevšedním a elegantním designem. Vzhled bambusové podlahy je ovlivněn způsobem skládání jednotlivých lamel. Nejběžnější horizontální úprava ukazuje základní kresbu materiálu, svislé uspořádání dává vyniknou rovnoběžným liniím. K dispozici jsou i další varianty s výraznou kresbou (typ „mramor“ nebo „zebra“). Pokud jde o nabídku barev, vedle světlých přírodních odstínů je k dispozici také tmavší kávová barva získaná působením vysokého tlaku a teploty během výroby základního materiálu (karbonizací). Mořením a lakováním lze dosáhnout i mnoha dalších barevných vzhledů.

Bambusová podlaha nemá ráda vodu

Při péči o bambusové podlahy je nutné dodržovat několik zásad a doporučení, které zaručí jejich dlouhou bezchybnou životnost. Bambusovým podlahám, podobně jako dřevěným, nesvědčí větší míra vlhkosti. Vlhkost vzduchu v místnostech s podlahou z bambusu udržujte mezi 40 až 60 %, nenechávejte na podlaze mokré stopy, vodu okamžitě vytírejte. Jinak hrozí, že podlaha v zasaženém místě nabobtná. Snažte se minimalizovat množství tekutiny na podlaze, uklízet pouze vlhkým hadrem nebo mopem a nakonec vytírejte do sucha.

Přesto, že je bambusová podlaha dost odolná, drobné nečistoty jako jsou písek, kamínky a drobky by časem mohly poškrábat povrch. Pravidelnému zametání a vysávání se tedy nevyhnete. Před vstupem do místnosti umístěte rohožky, aby se množství nečistot minimalizovalo. Vyvarujte se extrémního lokálního zatížení podlahy, používejte ochranné podložky na ostré nohy nábytku, na bambusovou podlahu nepatří jehlové podpatky ani kolečkové židle. K pravidelné údržbě patří i pravidelné lakování a voskování.