Banány jsou skvělé ovoce, které u nás takřka zdomácnělo. Jsou pohodlným společníkem na cesty a praktickou a rychlou svačinkou. Jsou rychlým zdrojem energie a našemu tělu poskytují nezanedbatelnou porci draslíku a vlákniny. Upravují zažívání a doporučují se při nevolnostech nebo průjmech. Užitečná je ale i banánová slupka, která běžně končí v koši.

Nevěříte? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Banánovou slupkou otírejte listy pokojovek

Z banánové slupky si můžete poměrně rychle vytvořit pomocníka při úklidu domácnosti. Zejména pokojové rostliny péči banánových slupek poděkují. Vezměte slupku a listy otřete tou stranou slupky, na které je bílá dužina. Odstraníte z listů prach a nečistoty a rostliny se budou moci opět nadechnout. Jako bonus jim banánová dužina dodá krásně lesklý povrch.

Boty jako ze škatulky

Stejně jako listy pokojových rostlin můžete ošetřit slupkou od banánů i kožené boty. Špinavou obuv jednoduše slupkami důkladně očistěte a zbytky bílé dužiny odstraňte čistým hadříkem. Boty budou tak nádherně lesklé, že k jejich ošetření již žádnou jinou metodu nebudete chtít používat.

Vyzrajte na octomilky a mšice

Rozřízněte PET lahev na půl a slupku od žlutého ovoce vložte do spodní části lahve. Do ní zasuňte horní část hrdlem dolů, aby vznikl sužující se trychtýř, kterým se octomilky dostanou k banánu, ale nebudou moci zase zpátky na svobodu. Lapač na octomilky oceníte zejména v teplejších měsících, nestojí nic a skutečně funguje.

Stejně dobře funguje banán jako odpuzovač otravných mšic, které se vyskytují hlavně na pokojových rostlinách. Rozkrájejte slupku na menší části a zapíchejte ji několik centimetrů pod povrch zeminy.

Hnojivo z banánových slupek je hitem

A u rostlin ještě zůstaneme. Banánové slupky jsou skvělým hnojivem. Pokud tedy chcete přilepšit svým pokojovkám nebo rostlinkám na záhonech, sáhněte po banánech. Slupky usušte několik minut v mikrovlnné troubě, rozdrťte je a nasypejte tam, kde je potřeba dodat pořádnou porci živin.

Konec vysušeného masa

Slupky od banánů využijete i při kulinářských chvílích. Pokud se rozhodnete grilovat kuřecí prsa, nejste si jisti postupem a dobou grilování a bojíte se, že prsa vysušíte, jednoduše na ně během grilování položte banánovou slupku. Ta zabrání, aby se maso vysušilo a zároveň nezmění nijak jejich jeho chuť.

Banánová slupka vybělí zuby a vyčistí pleť

Slupky od banánů jsou skvělými pomocníky i v péči o zuby a pokožku. Pokud budete pravidelně dužinu přikládat na chrup a jemně jej budete slupkou několik minut potírat, budete mít bělejší zuby bez toho, aby došlo k poškození vaší skloviny. Antioxidanty v banánových slupkách podle vědců zase skvěle působí na podrážděnou pokožku se sklony k tvorbě pupínků. Nejprve si slupkou očistěte postižená místa, pak si vyrobte banánovou masku. Slupku nejlépe od bio banánu důkladně omyjte a rozmixujte v mixéru, vsypte lžičku ovesných vloček a přidejte lžíci kokosového mléka. Masku naneste na čistý obličej a nechte aspoň 15 minut působit. Poté opláchněte vlažnou vodou.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, www.youtube.com, hobby.instory.cz,