Banánová slupka jako hnojivo

Banánová slupka obsahuje více než 3 % fosforu a nejméně 10x tolik draslíku. Právě tyto látky mají vliv na růst mohutnějších výhonů a kvetení. Hnojivo z banánových slupek se zvlášť výborně hodí pro rajčata, papriky a další lilkovité rostliny, v neposlední řadě je ocení i růže.

  • K jednomu keři růží se doporučuje zapravit slupky z maximálně 3 banánů a to nasekaných na malé kousky.
  • Před výsadbou rajčat uložíme na dno jámy pod každou rostlinu slupky ze 3-4 banánů. Ze slupek se bude postupně uvolňovat hnojivo. Pokud vysazujeme větší množství rostlin, můžeme si slupky střádat v mrazáku.

Banánovou slupku můžeme umístit také na dno květináčů. Rychleji se bude rozkládat, pokud ji nasekáme na drobnější části. A máme-li slupek více, můžeme si připravit skvělé tekuté hnojivo. Na hotový výluh si budeme muset chvíli počkat, připravuje se podobným způsobem, jako výluh z kopřiv.

Leštěnka na stříbro, nábytek i boty

Slupky od banánů můžete využít i při úklidu domácnosti. Poslouží jako leštěnka na nábytek, koženou obuv či stříbrné předměty. Postižená místa stříbrných předmětů potřeme vnitřní stranou slupkek. Na odstranění odolnějších skvrn si připravíme pastu, která vznikne rozmixováním slupek. Po očištění předmět důkladně opláchneme a osušíme měkkým hadříkem.

Uklidňující čaj

Blahodárné účinky na spánek má čaj ze sušených banánových slupek. Nejlépe, když si je nasušíme do zásoby a tak je budeme mít kdykoli k dispozici. Pro tento účel používáme vždy pouze dostatečně vyzrálé bio banány. Na přípravu šálku uklidňujícího čaje budeme potřebovat usušené slupky z poloviny či čtvrtiny banánu. Kůru vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme přibližně deset minut. Kůru vyndáme, čaj popíjíme před spaním.