Mají různé barvy, ale stejně jsme jim všichni říkali houbičky na nádobí a nehledě na barvu se na umývání talířů, příborů a hrnků používají všechny úplně stejně. Ale původní plán se trochu lišil. To, že každá kuchyňská houbička má jinou barvu, není tak úplně náhoda. Každá barva totiž určuje, na co se daná houbička má správně používat. Jak to tedy funguje?
Youtube video o správném rozdělení hadříků a houbiček najdete na kanále HOME IN CUBE:
Rozdělení houbiček podle tvrdosti
Většinou se houbičky dělí podle tří barev na červené, žluté a zelené. Je dost pravděpodobné, že bez ohledu na barvu je všechny používáte na jedno a to samé. Jak ale vypadá správné rozdělení a podle čeho se klasifikují? Barva totiž určuje tvrdost.
Ne však úplně tak tvrdost barevné části, ta je totiž opravdu vždy stejná. Barva určuje tvrdost vláken na hrubé části houbičky. Jiný stupeň tvrdosti znamená jiný výsledek u čištění skvrn. Pokud jste tedy někdy čistili žlutou houbičkou připálené jídlo z pánve, a nešlo vám to, nyní se dozvíte proč.
Různé barvičky
První je žlutá. Tato barva znamená, že houbička je velice jemná. A tím pádem není nejvhodnější na umývání talířů a příborů. Její jemnost jí umožňuje se perfektně postarat o sklenice, udržet je čisté a nijak nepoškodí sklo.
Druhá je červená. Červená houbička je středně tvrdá. To značí, že s její pomocí můžete odstranit i více odolné skvrny a přitom zachovat celistvost i tenkých povrchů. Červená se tedy hodí na běžné mytí talířů, hrnků a běžného nádobí.
Poslední a nejtvrdší je zelená. Zelená houbička má hrubá vlákna. Tím pádem je určena k odstranění opravdu neodstranitelných zaschlých skvrn a připáleného jídla, omastku a podobně.
Zdroje: primainspirace.cz, adbz.cz