Kdo určuje barvu roku?

Již 20 let vyhlašují odborníci z institutu Pantone barvu roku, která ovlivňuje nejen interiérový design, ale i další průmyslová odvětví. O výběru hlavní barvy roku diskutují odborníci z různých odvětví na speciálním setkání a nakonec zvolí barevný tón, který má nejlépe prezentovat daný rok. Tento jeden konkrétní odstín má za úkol dokreslit náladu a potřeby dnešní stále se měnící společnosti, reagovat na nejnovější trendy a ukázat směr do budoucna. Letos skupina expertů zvolila uklidňující modrou, plnou klidu a důvěry.

Pro rok 2020 zvítězila modrá

Společnost Pantone je známá hlavně pro svůj systém barev (Pantone Matching System). Jejich barevné vzorníky používají nejen výrobci barev, textilních vláken, obalových materiálů i spotřebního zboží, ale využívají je hlavně módní i bytoví návrháři po celém světě. Pantone navíc každoročně zveřejňuje svůj návrh pro barvu roku, která by měla odrážet současné společenské i designové trendy. V roce 2018 to byla intenzivní fialová, která symbolizovala originalitu, vynalézavost, vizionářské myšlení a nové objevy. Loni se designéři inspirovali jemnou a křehkou korálovou barvou, připomínající podmanivou, ale i prchavou krásu přírody. V letošním roce se vyvolenou pro následujících dvanáct měsíců stala modrá, konkrétně odstín Classic Blue.

Nadčasová i elegantní

Žijeme v době, která vyžaduje důvěru a víru,“ zdůvodňuje výběr odstínu modré výkonná ředitelka Institutu Pantone Leatrice Eiseman. Klasická modrá má symbolizovat vstup do nové éry, kterou začátek další dekády nepochybně je. Zároveň ale nadčasový odstín modré barvy působí klidně a spolehlivě, což uspokojuje touhu po stabilitě a jistotě, tak potřebnou v dnešním rychle se měnícím světě. Jemná sytá modř nevyvolává agresi a neklid, naopak její přítomnost vytváří přátelské a uvolňující prostředí, navozuje pocit harmonie a sounáležitosti s druhými. Je jedno, jestli v elegantní jednoduché modré vidíte oblohu při večerním stmívání, temné hloubky moře nebo sytou modř tropických květin. Tato barva je blízká mnoha lidem, je slušivá na šatech i bytovém textilu a skvěle se kombinuje.

Inspirativní barva roku

Klasická modrá najde v moderním interiéru snadné uplatnění. Inspiruje návrháře při realizacích nových bytových interiérů, ale zapadne i do stávajícího zařízení. Velmi dobře ladí s módními lesklými kovovými prvky a sluší jí i trendy materiály jako je například samet. Použít se dá na detailech, jako jsou modré závěsy, polštářky nebo přehozy, bát se nemusíte ani výraznějších a větších kusů nábytku, velmi hezky vypadá křeslo nebo gauč v sytě modré barvě. Modrá malba na zdech dodává interiéru seriózní a klidný dojem, je však potřeba dbát na vyváženost barev a dobře kombinovat se světlejšími odstíny, aby celek nepůsobil ponuře a těžkopádně.

Jak modrou kombinovat

Modrá barva ve svém klasickém odstínu je velmi široce použitelná, skvěle se snoubí s bohatou paletou barev, od temně zelené po pudrově růžovou i loňskou módní korálovou. Inspirujte se rozmanitostí barev evokující barvu soumračné oblohy nad pouští a sáhněte po doplňkových barvách v tónech světlejší fialkové, světle šedé, doplněné o pískovou hnědou a lesklé tóny stříbřité a zlatavé. Nebo se nechte přenést do idylického tropického ráje a pusťte do svého bytu zářivé tóny zelené, kombinované s korálovou a kontrastní bílou a černou. Pokud jste příznivci tradičních kombinací, držte se v paletě světle modrých a fialových odstínů, přecházejících do růžové. Naopak nečekané možnosti přináší kombinace základní modré s třpytivými odstíny zelené, červené i fialové, zjemněné opálově šedou a krémovou.