Velikonoce tu budou coby dup a nepochybně se velká část obyvatelstva chystá na barvení a zdobení vajíček pro koledníky. Někteří jedinci plánují náročnější techniky dekorování, další se budou pokoušet obarvit vejce přírodním způsobem. A i my se dnes svezeme po této přírodní vlně!

Symbol kraslic

Vajíčko má vcelku dost významů. Všeobecně znamená vejce nový život a znovuzrození, ale v různých kulturách najdeme i různý smysl. Historie barvení vajíček sahá až do dalekého Egypta a starověké Persie, kde se vejce barvila červeně na oslavu jara. Předpokládá se ale, že se skořápky vajec se zdobily již v pravěku, tím pádem by neměla zdobená vejce úplně tak souviset s křesťanskými tradicemi, neboť se nejspíš vejce dekorovala dlouhou dobu před vznikem církevních velikonočních svátků.

Barvení cibulovými slupkami

Jedná se o nejrozšířenější techniku, která není nijak náročná a zvládne jí každý.

Co nachystat:

  • vejce
  • trošku soli
  • dostatečné množství cibulových slupek (klidně dva pytlíky)
  • silonky
  • pěkné lístečky či kvítka
  • nit
  • hrnec

Jdeme na to:

Nejprve se vajíčka musí odmastit, jinak byste si s dekorací dali práci úplně zbytečně. Každé vejce omyjte jarovou vodou nebo postačí i trocha octa. Osušené vajíčko vsuňte do silonky a na vejce přitiskněte lístečky a kvítka podle svého výběru a vkusu. Poté punčochu hodně utáhněte (neustále si hlídejte poskládání lístečků) a zavažte provázkem.

Do hrnce vysypte cibulové slupky a přes ně přelijte vodu. Nezapomeňte trochu vodu osolit. S opatrností vejce vkládejte do vody (musí být zcela potopená) a hlídejte, aby se vajíčka nedotýkala. Za dobu, po kterou se budou vařit, což je deset minut, vajíčka občas ve vodě otočte. Po deseti minutách vypněte plotýnku, ale vajíčka v hrnci ponechejte klidně přes noc v lednici, barva bude výraznější.

Až vyndáte vejce z hrnce, čeká vás opatrné odstranění punčochy, na které si můžete přizvat na pomoc nůžtičky z manikúry. Postupujte opatrně, vlhká barva se může setřít jedna dvě. Vysvobozená vejce jemně vysušte například jednorázovou utěrkou a nechte doschnout. Na závěr doporučujeme přetřít krásná vajíčka třeba sádlem, aby se kresba leskem zdůraznila.

Cibulové mramorování

Cibulové slupky společně s vaším umem dovedou na vejcích vytvořit úžasné mramorování. Slupky si natrhejte na menší kousíčky, s pomocí vody je na vejce nalepte a opatrně vložte opět do silonky. Další postup je shodný s předchozím dekorováním.

Zdroje: prozeny.blesk.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.portalprozeny.cz