Malovaná a zdobená vajíčka i kraslice jsou od raného křesťanství tradičním symbolem Velikonoc. Velice výstižně vystihují podstatu nejvýznamnějšího křesťanského svátku, a to plodnost a znovuzrození. Proto by velikonoční vejce neměla chybět na žádném svátečním stole.

Dříve se vajíčka zdobila výhradně přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená, která ochraňovala před démony a vyjadřovala lásku. Proto dávaly zamilované dívky svým vyvoleným vykoledovaná vejce, právě v tomto odstínu. Přírodně se však dají vykouzlit i další odstíny. Postačí, když si vezmete k ruce tu správnou surovinu.

Bílé vajíčko je vhodnější

Mnohem lépe vám vyniknou přírodní barvy na bílém vajíčku. Na hnědých a béžových není efekt tak znatelný a výsledek není mnohdy skoro patrný. Nedosáhnete ani jasného odstínu a Velikonoce nemají být ponuré. Barvit můžete nejen vejce vařená, ale i vyfouklá nebo syrová.

Vejce potřebují řádnou očistu

Vejce je vždy v první řadě důležité pečlivě omýt. Kupovaná vejce bývají orazítkovaná číselným kódem, který byste měli před barvením odstranit. Skořápky také dostatečně odmastěte, aby dobře nasávaly barvu. Pomůže vám použití octu s vodou.

Intenzita barev je na vás

Výsledná sytost a odstín barvy závisí na množství přírodního materiálu v poměru k vodě a na délce barvení. Přírodní barviva chytají pomaleji, proto vajíčka v barvicí lázni vařte minimálně 20 minut. Jestliže zatoužíte po hodně intenzivních odstínech, nechte vajíčka v lázni klidně přes noc.

Žlutá

Připravte si slupky ze žluté cibule, šafrán nebo kurkumu. Svařte slupky z jedné či dvou cibulí v ½ l vody, vložte do nich vejce a chvíli je v barvicí lázni povařte. Intenzitu si zvolte sami. Čím déle budou vajíčka v roztoku, tím je budete mít tmavší a postupně i hnědé. V případě, že budete barvit i šafránem nebo kurkumou, rozpusťte ve vodě tak 2 čajové lžičky koření.

Růžová

Krásné růžové dosáhnete díky lehkému roztoku z červené řepy. K jemně růžovému odstínu vám dokonale pomohou i brusinky. Vajíčka obarvěte v odvaru.

Červená

Temně červená vajíčka vykouzlíte pomocí šťávy z červené řepy, slupek červené cibule nebo díky červenému vínu. Postup se slupkami již znáte. U šťávy z řepy a vína je rozdíl jen v tom, že se vodou neředí. Přivedou se pouze k varu a vajíčka do nich můžete opatrně vložit. Výborné barvicí schopnosti mají laciná a nekvalitní krabicová vína, tak je můžete s přehledem vyzkoušet.

Červeno-fialová

K výrobě tohoto odstínu budete potřebovat borůvkovou šťávou nebo bezinkové plody. Opět vybranou surovinu dejte vařit a vejce v odvaru obarvěte. Při barvení bezinkami použijte buď sušené plody, tak 3 polévkové lžíce na ½ l vody, nebo přímo bezinkovou šťávu.

Modrá

Velice zajímavý odstín získáte díky červenému zelí. Nakrájejte ½ hlávky, zalijte zelí vodou a dejte vařit. Jakmile se začne barva rozpouštět, vkládejte vajíčka a nechte je vařit alespoň 20 minut.

Světle zelená

Lehčí a jasnější odstín zelené získáte z kmínu a z lipového květu. Na ½ l vody použijte alespoň 5 polévkových lžic kmínu a 2 hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vařte tak dlouho, dokud nezískáte očekávaný odstín.

Tmavě zelená

V tomto případě budete potřebovat mladé žito, takže vysejte víc zeleného osení, ale využít můžete i špenát a olšovou kůru. Nakrájejte si na menší kousky mladé lístky narašeného obílí a 5 polévkových lžic dejte vařit do ½ l vody společně s vajíčky. Vybrali jste si sušenou olšovou kůru? Tak ji chvíli před barvením povařte, teprve potom přidejte vejce. Poměr ředění je opět stejný. Jestliže budete barvit pomocí špenátu, svařte půlku mražené kostky v ½ l vody, následně vložte i bílá vajíčka. Do špenátu můžete přidat trochu kmínu.

Hnědá

Někdy můžete využít přírodní hnědé skořápky a vajíčka stačí jen naleštit. V případě, že byste však chtěli i další odstíny hnědé, vsaďte na dubovou kůru, slupky žluté cibule nebo černý čaj. Dvě polévkové lžíce dubové kůry vařte v ½ l vody. Vajíčka nechte v odvarech delší dobu a budou postupně ze žluté barvy přecházet na hnědou. Bezvadně funguje i černý čaj, připravte ho ale opravdu hodně silný.

Zdroje: www.rodina21.cz, www.m.instory.cz, www.pleva.cz