Znáte to taky? Barvíte velikonoční vajíčka a ruce vám pak doslova hrají všemi barvami. Zkuste této situaci předejít a vyndejte ze zásuvky ruční kuchyňskou metličku na šlehání. Díky ní zůstanou vaše ruce naprosto bez poskvrny.

Jak chytře obarvit vejce, abyste se neušpinili, se podívejte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Zábava pro celou rodinu

Velikonoce jsou nejen největším křesťanským svátkem, ale také oslavou příchodu jara. Jedním z typických symbolů jsou vajíčka – ztělesnění nového života. Dekorují se mnoha způsoby. Barvení vajec je činnost, při níž se zabaví jak děti, tak i dospělí. Přemýšlíte, jak letošní nadílku pro koledníky obarvit? Vsaďte na přírodní barvy, které vyrobíte z ingrediencí, jež máte zcela určitě doma. Vaše ruce si před zbytečným ušpiněním od barev ochráníte následujícím způsobem.

Základem je příprava vajíček

Uvařená vajíčka vždy nejprve odmastěte octovou vodou, barva se pak rovnoměrně vsákne do skořápky. Vložte vejce do připravené barvy a nechte ho tam tak dlouho, až bude mít požadovaný odstín. Pravidelně je v barvící lázni otáčejte či občas zamíchejte.

Šlehací metla ochrání vaše čisté ruce

Než ovšem vajíčka vložíte do barvy, vezměte si k ruce běžnou kuchyňskou šlehací metličku. Mezi její podélné tažené pružiny vsuňte řádně očištěné uvařené vajíčko a jednoduše vložte do barvy. Nechte ho náležitou dobu obarvovat a poté jej za rukojeť metličky vyjměte a nechte oschnout na papírovém ubrousku. Ve chvíli, kdy je skořápka naprosto suchá, vyndejte ho z metličky. Nejenže si neušpiníte ruce, ale zároveň nedojde ani k poškození barvy dotykem prstů.

Zkuste letos přírodní barviva

Pokud se chcete vyhnout koupeným barvám, udělejte si své vlastní z přírodních surovin. Uvidíte, že většinu z nich máte doma. Z čeho lze tedy jaký odstín udělat?

Jak dosáhnout žluté barvy

V případě, že budete chtít vajíčka žlutá, můžete použít například 3 lžičky kurkumy, které smícháte s vodou a 1 lžící octa. Pokud použijete vejce s bílou skořápkou, dosáhnete krásného odstínu vycházejícího slunce. Žlutou barvu získáte i použitím heřmánku, kmínu, pomocí rozdrcených bobulí jalovce nebo velmi slabého odvaru z cibulových slupek.

Z čeho lze vyrobit modrou

Pokud chcete mít vajíčka tmavě modrá, připravte si následující roztok: nasekejte 4 šálky červeného zelí, povařte ho a nechte ho namočené do rána. Využít můžete také borůvky. Když povaříte více než 4 šálky borůvek, získáte barvu s nádherným levandulovým odstínem. Pokud chcete dosáhnout světle modré, stačí nechat vajíčko v barvě opravdu jen chvilku.

Od béžové až k hnědé

Béžových až hnědých odstínů dosáhnete pomocí černého čaje nebo cibulových slupek. Sypaný nebo porcovaný čaj zalijte v nádobě vroucí vodou a zakápněte trochou octa. Čaj nechte pořádně vylouhovat. Čím déle, tím lépe. Větší množství cibulových slupek povařte společně s vejci alespoň 10 minut, aby byla vejce uvařená. Vyjměte je ve chvíli, kdy budou mít požadovaný odstín. Stejně tak dosáhnete hnědé barvy pomocí silné černé kávy.

Růžová až sytě červená

V tomto případě se perfektně hodí červená řepa, kterou nakrájíte, zakápnete pár kapkami octa a spolu s velci vyvaříte ve vodě. Je to tedy podobný postup jako u cibulových lupek. Po 10 minutách stáhněte odvar z plotýnky a dle požadované barvy buď vajíčka vyjměte, nebo je v něm klidně nechte až do druhého dne. K červeným odstínům vám pomůže také džus z červené řepy, brusinkový džus nebo červené víno. Sáhnout můžete i po mleté červené paprice, kterou zředíte s vodou, Získáte tak velmi zajímavou sytě cihlově červenou barvu.

A co zelená?

Vajíčka povařte v octové vodě se špenátem, kopřivami nebo posekanou trávou. Nasekejte vždy do hrnce alespoň 4 hrnky rostliny. Dosáhnete tak jasně zeleného odstínu. Světle zelenou barvu lze vyrobit i jako odvar z lipového květu, kmínu nebo šafránu. Tmavě zelenou barvu získáte z odvaru z mladého žita a olšové kůry.

Související články

Zdroje: www.sklizeno.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.lidovky.cz