Velikonoce patří mezi jedny z nejkrásnějších svátků v roce a samozřejmě se k němu váže mnoho tradic. Jendou z nejznámějších je zdobení a barvení vajíček, pro které si na Velikonoční pondělí přicházejí koledníci s pomlázkou. Metod, kterou si k dekorování můžete zvolit, je nespočet. Od těch tradičních až po ty moderní. Pokud však chcete znát jednoduché a rychlé způsoby, které vypadají velmi efektně, máme pro vás hned několik zajímavých tipů. Jedním z nich je i duhová technika vesmírní mlhoviny.

Jak zajímavě obarvit velikonoční vajíčka? Podívejte se v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Metoda vesmírné mlhoviny

Způsob tohoto zdobení velikonočních vajíček je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý, a navíc poměrně v rekordním čase. Protože je nutné pracovat s vajíčky s ještě teplou skořápkou, dejte vejce vařit až ve chvíli, kdy budete mít k tvoření všechno připravené.

Stačí, když si připravíte barevné voskovky, struhadlo a nějakou pracovní plochu v podobě tácku či podložky. Voskovky si nastrouhejte, a ještě teplá vejce v hoblinách vyválejte. Díky tomu se voskovky na skořápce rozpustí a vzniknou tak velmi originální abstraktní vzory. Hobliny mohou být v jedné barvě, anebo si je můžete namíchat v různých odstínech dohromady.

Vyzkoušejte batikování pomocí cibule

Tuto metodu s oblibou využívaly už naše babičky. Vezměte si k ruce starou silonku a navlékněte ji na vajíčko. Následně přiložte pár nasbíraných kvítků a rostlinek z přírody dle vaší fantazie na skořápku vajíčka pod punčochu, která je bude fixovat.

Pak ji zavažte, ustřihněte a takto připravené vajíčko vložte do barvy, můžete využít i obyčejného odvaru z cibulových slupek. Čím déle vejce v barvě ponecháte, tím dosáhnete větších kontrastů. Nakonec silonky i rostliny odstaňte, nechte vajíčko osušit na papírové utěrce a pomažte pro větší lesk sádlem nebo špekem.

Zkuste trik s obyčejnou izolepou

Podobný princip barvení můžete využít i za pomocí klasické izolepy. Můžete nalepit na vajíčko jakýkoli tvar vystřižený z izolepy. Vyzkoušet můžete proužky, spirály, ale i originální motivy, písmena či symboly. Vajíčko pak dostatečně obarvěte, nechte oschnout a lepenku opatrně odstraňte. Pro větší lesk vejce opět promastěte.

Vesmírná mlhovina pomocí pěny na holení

Zdá se vám to neobvyklé? Možná ano, ale funguje to a díky holicí pěně můžete vytvořit na vejcích velice zajímavé obrazce. K této metodě je lepší použít vyfouklá vajíčka. Nejprve postříkejte pracovní plochu chráněnou například pečicím papírem pěnou na holení. Uhlaďte ji stěrkou a nakapejte na ni zvolené barvy.

K tomu lze využít barvy akrylové, vodovky, potravinové barvivo nebo klidně lak na nehty. Následně pomocí špejle vytvořte v pěně pár tahů, kterými utvoříte zajímavé ornamenty. V nich poté povrch skořápky několikrát obtiskněte. Pak vložte vajíčko do vaječníku tak, aby se neponičily barevné otisky a nechte je zaschnout. Zafixovat je můžete bezbarvým lakem.

Související články

Zdroje:

www.hobby.magazinplus.c, www.ceskevelikonoce.cz, www.prozeny.blesk.cz