Noční stolek nebo stolek pod televizi, či dokonce celá úložná stěna, pojízdný box na hračky nebo časopisy, malá přepravka na dřevo u krbu, organizér do dílny, taburet nebo podložka pod nohy ke křeslu, pelíšek pro kočku nebo psa, polička do koupelny nebo předsíně, dobře dostupná knihovnička anebo servírovací podnos. Tím vším se mohou stát bedýnky v interiéru. Bedýnky můžete využít také ve formě pomocníků na zahradu i v podobě malého zahradního nábytku pro děti, neobvyklého květinového truhlíku nebo dekorativní poličky na zdi zahradního domku.

Knihovna ano, ale...

Podobně jako u ostatních nápadů tvořených z bedýnek, platí i při vytváření knihovny, že bychom měli mít předem jasno, jakou podobu chceme vytvořit. Jako knihovnu můžeme využít jednoduchý regálový systém několika bedýnek stojících nad sebou, případně na nožkách anebo můžeme bedýnkami osadit celou jednu stěnu a udělat tak knihovnou opravdu rozsáhlou. Knihy jsou poměrně velkou zátěží pro knihovnu, a tak dbáme na to, aby byly uloženy v opravdu pevných bedýnkách. Samozřejmostí by mělo být závěrečné ukotvení knihovny do zdi.

Police se vždycky hodí

Na drobné věci, na kabelky, šátky a šály nebo klobouky, zkrátka na vše, co potřebujete odložit hned v předsíni, si můžete vyrobit několik poliček z dřevěných bedýnek. Podobně lze osadit bedýnkami i stěnu v prostornější koupelně a do ní ukládat hygienické pomůcky, toaletní papír nebo prací prostředky a čisté ručníky a osušky. Vše tak bude pěkně po ruce.

Organizéry všeho druhu

Z bedýnek lze vytvořit skvělé pojízdné nebo stabilní boxy, do nichž budete ukládat vše, co by mělo mít doma své místo, ať už jsou to hračky v dětském pokojíku, zelenina ve spíži, ručníky v koupelně, nebo časopisy v obývacím pokoji. Bedýnky do sebe skvěle zapadnou, a tak je možné úložný prostor dle potřeby zvětšit. Opatříte-li těmto organizérům kolečka, můžete z nich udělat praktické pojízdné kontejnery, které snadno zasunete pod stolek nebo stůl, případně pod police ve spíži či v předsíni. Mobilní boxy se také skvěle hodí do pracoven a dílen.

Stolky a stolečky všeho druhu

Od nočních stolků, přes servírovací nebo konferenční stolky až po psací stoly, to vše lze zkonstruovat z bedýnek. Zapojte svou fantazii a udělejte vlastní návrh stolku anebo se nechejte inspirovat ve fotogalerii. Opět je možné snadnou úpravou, a to přidáním koleček získat velmi praktické stolky pojízdné.

Něco pro naše mazlíčky

Kromě toho, že do bedýnek můžete ukládat krmivo nebo hračky pro své domácí mazlíčky, můžete jim v podobných bedýnkách vytvořit i útulný pelíšek. Zvlášť malá plemena koček a psů se mohou těšit na váš vlastnoruční výrobek. Jako základ poslouží bedýnka z masivu, u níž upravíte pro vstup jednu z delších stran a nakonec vložíte pohodlnou peřinku, měkkou dečku nebo polstr. Doporučujeme bedýnku natřít bio nátěrem, zdravotně nezávadným, který nezpůsobí zvířeti žádnou alergii.

Taburet pro vaše pohodlí

Z pevnější překližky si připravte víko na bedýnku. Mělo by na ní dobře sedět. Podle velikosti víka vystřihněte z molitanu obdélník, a ten pak vyřízněte ostrým řezákem nebo vystřihněte nůžkami. Připravenou potahovou látku ponechejte na okrajích o 5 cm delší a látku položte přes molitan a víko z překližky. Na spodní straně přesahující okraje látky připevněte k překližce sponkovačkou.

Úložná stěna v různých barvách

Podle toho, v kterém pokoji má stěna z bedýnek stát, volte i barvu pro bedýnky, pokud jim nechcete ponechat přírodní vzhled. Do dětského pokoje se jistě budou hodit bedýnky barevné, do koupelen zase spíš bílé. Využít můžete takovou úložnou stěnu z bedýnek třeba i v domácí pracovně nebo v dílně. Experimentovat můžete nejen s barvami, ale i s různými druhy dřev, lazur anebo mořidel. Má-li být stěna o něco pestřejší, využijte odlišné velikosti bedýnek a skládejte je tak dlouho do výsledné podoby stěny, dokud nebudete s konečnou variantou naprosto spokojeni. Úložnou stěnu zajistěte připevněním ke zdi pomocí vrutů a hmoždinek.

Kde získat vhodné bedýnky?

Pro účely využití v bytě by měly být dřevěné bedýnky z čistého nezávadného dřeva, nikoli z odpadního dřeva, nebo takové, které jsou ošetřeny přípravky neznámého původu. Takové by vám v domácnosti přidaly spíše problémy, než udělaly radost. Pokud si bedýnky sami nevytvoříte, ale rádi byste si je pořídili již hotové, můžete se po nich poohlédnout v klasických obchodech s nábytkem, nebo na internetu.