Domácí suroviny pro bělení prádla

Bělení prádla je možné i v domácích podmínkách bez zbytečné chemie. Bělící účinky citronu, soli i projasnění díky octu je dobře viditelné. Jen si to vyzkoušejte! Citron a sůl dokáží společnými silami zlikvidovat i velmi odolné skvrny nejen od rzi! Zato velmi oblíbená soda bohužel bělící schopnosti nemá. Pokud ji používáte, pomůže vám prádlo udržet čistější a světlejší, ale ne proto, že by sama o sobě odstín prádla ovlivnila. Změkčuje vodu, a proto napomáhá lepšímu výsledku praní.

Na bělení prádla použijte citron

Jak použít citron? V citronové šťávě můžete prát prádlo v ruce i v pračce. Chcete-li bělit světlé prádlo pomocí citronu, pak stačí půl hrnku citronové šťávy rozmíchat ve třech litrech horké vody. Prádlo nechejte v roztoku namočené přes noc a vyperte běžným způsobem. Takové bělení funguje dobře na bavlněné oblečení a textil z umělých vláken.

Ještě výraznější je bělení citronem a solí

Ideální je kombinovat praní v citronové šťávě se solí a následným vystavením slunci. Právě tak funguje také zmiňované bělení skvrn od rzi. Za slunného dne pokapejte skvrny čerstvou citronovou šťávou a posypejte místo solí. Takto vystavte slunci a nechejte působit několik hodin. Prádlo nebo alespoň místo, kde byly sůl a citron, pak vyperte v čisté vodě.

Tak jako působení citronu a soli vybělí rez a jiné skvrny, stejně může pomoci vašemu prádlu ke světlejšímu odstínu. Do lavoru nebo kyblíku nalejte velmi horkou vodu a přidejte dva hrnky citronové šťávy a hrnek soli. Toto je velké množství, které se hodí pro máčení i několika kusů oblečení. Textil nechejte odmáčet alespoň hodinu nebo přes noc, properte čistou vodou a nechejte sušit na slunci.

Projasněné prádlo díky octu

Dobré výsledky budete mít také s použitím octa. Ocet proniká hluboko do vláken a pomáhá je nejen pročistit, ale také prosvětlit. Nehodí se na bělení jako takové, ale spíš pro navrácení původní nezaprané barvy.

Zdroje: www.realsimple.com, www.familyhandyman.com