Od spodního prádla přes trička i halenky do práce až k povlečení a záclonám se táhne šedá niť problémů. Trápí i vás zažloutlá místa na oblečení, skvrny, zašlý vzhled a neurčitá zašedlá barva? Existuje několik osvědčených způsobů, jak bílou barvu na textilu zase oživit a zbavit se nepěkných skvrn.

Jak prát bílé prádlo?

Správným způsobem praní se dá nelibému vzhledu bílého prádla do určité míry předcházet. Aby vám oblečení vydrželo dlouho jako nové, perte bílé kousky vždy odděleně od barevných. Do této kategorie spadá třeba i bílé triko s barevným potiskem nebo kombinované kousky. Bavlněné prádlo snese teplotu 60 °C, materiály s příměsí umělých vláken perte raději na 40 °C. Vždy si pečlivě prostudujte štítek na oblečení s instrukcemi k údržbě prádla. Používejte také programy s předepráním prádla, které vám pomohou odstranit mírnější znečištění, a vhodné prací prášky. Přípravky určené pro bílé prádlo už obsahují různé rozjasňovače a bělící látky. Dávejte si ovšem pozor na přidávání bělících prostředků na chlorové bázi. Prádlo takto vyprané má tendenci při sušení na slunci žloutnout. Šednutí prádla mohou způsobovat mimo jiné různé nečistoty a vodní kámen v pračce. Proto ji pravidelně udržujte a zbavujte nánosů usazenin, stačí vám k tomu obyčejný ocet. Prostě ho trochu nalijte do bubnu pračky a pusťte přístroj na prázdno při vysoké teplotě praní.

Nejen na pečení

Přípravků pro bělení prádla najdete na trhu hodně, skvělých výsledků přitom dosáhnete daleko snadněji a levněji s domácí kuchyňskou chemií. K dlouhodobějšímu zachování bílé barvy poslouží například jedlá soda. S její pomocí přispějete k udržení bílé barvy u prádla, při pravidelném používání si uchová svůj přirozený zářivý vzhled. Jednoduše přidejte asi lžíci jedlé sody k pracímu prášku nebo rovnou k prádlu do bubnu pračky. Stejně dobře může být použit i prášek do pečiva. Stačí přisypat do prací lázně asi pět balíčků kypřícího prášku a prádlo vyprat. Poradí si i se zašedlým prádlem. Do vody nasypte jeden balíček kypřícího prášku a prádlo do něj na několik hodin namočte, pak vyperte v pračce na vyšší teplotu. Dobře funguje také kuchyňská sůl. Do roztoku vody se solí namočte přes noc třeba zažloutlé záclony a ráno je vyperte. Dobrých výsledků s bělením prádla dosáhnete i pomocí vaječných skořápek. Přidejte před praním dobře uzavřený plátěný sáček se nadrcenými skořápkami do pračky k bílému prádlu a bude zas o něco bělejší.

Sláva citrónu

Zaprané bílé prádlo se opět rozzáří díky citrónu. Prádlo nechte odmočit ve vodě s několika plátky nakrájeného citrónu, případně vytvořte lázeň z vody a citrónové šťávy. Velmi dobře účinkuje citrónová voda na údržbu jemného prádla. S pomocí citrónového čistidla odstraníte například skvrny od potu v podpaží. Smíchejte vodu a citrónovou šťávu v poměru 1 : 1 a prádlo v roztoku jemně promněte. Skvělý bělící účinek vyžijete i při praní, asi 100 ml šťávy z citronů do jednoho praní by mělo zajistit bělejší barvu tkanin.

Ocet vždy po ruce

Ocet slouží nejen ke změkčení vody, neocenitelný je také pro odstranění skvrn a vybělení prádla. Nejlepší je bílý vinný ocet, ale dá se použít i obyčejný kvasný lihový. Přidávejte ho při praní místo aviváže, prádlo změkčí, vydezinfikuje a ještě k tomu vybělí. Nemusíte mít strach, že byste ho z prádla cítili, oblečení bude svěží a bez zápachu. Na silně propocené prádlo účinkuje ocet také velmi dobře. Prádlo nechte nejprve odmočit ve vlažné vodě s octem a teprve potom vložte do pračky a vyperte běžným způsobem. Na odolnější skvrny lze využít kombinaci jedlé sody a octa. Vznikne šumivá směs, která zlikviduje zašednutí a žluté skvrny na prádle.

Tip

Tip

Na odstranění skvrn přírodního původu je výborné též žlučové mýdlo. Předeperte s ním prádlo ve vlažné vodě a nechte chvilku působit přímo na skvrnách, poté oblečení vyperte obvyklým způsobem.