Dlouhodobý pobyt v přehřátém prostředí neprospívá ani tělu, ani mysli. Pokud nemáte to štěstí, že můžete strávit léto ve stínu u vody a musíte fungovat v běžném provozu, sháníte jistě alespoň nějaký únik před neúprosnými teplotami. Od nadměrného horka uleví i ventilátor, který rozproudí vzduch v místnosti a osvěží lehkým vánkem. Nabídka přístrojů různých velikostí a výkonů je na trhu více než pestrá.

Neviditelné víření vzduchu

Na první pohled upoutá svým vzhledem bezlopatkový nebo takzvaně neviditelný ventilátor. Oproti klasickým, nejčastěji plastovým větrákům, působí moderně a zalíbí se každému, kdo má rád technologické vymoženosti. Na první pohled ani není poznat, k jakému účelu slouží, jedná se o kruhovitý nebo elipsovitý přístroj se stojanem. Lopatky, které víří vzduch jsou umně skryté uvnitř přístroje, označení bezlopatkový ventilátor tedy není úplně přesné. Futuristicky působící přístroje zesilují několikanásobně prvotní proud vzduchu, to vše pomocí principů, které čerpají mimo jiné i z letecké technologie. Vzduch je nasáván do přístroje a hnán přes aerodynamicky tvarovaný prstenec. Díky jeho hraně ve tvaru křídlové plochy vzniká před ventilátorem a vedle něj mírný podtlak. Následkem této změny tlaku je do vzduchového toku vtahován i další objem okolního vzduchu. Tím je dosaženo výkonného a plynulého proudu vzduchu o vysoké rychlosti.

Tišší a bezpečnější provoz

Kromě základního úkolu, tedy vytváření chladivého vzdušného proudu, se bezlopatkové ventilátory pyšní i mnoha doprovodnými funkcemi. Samozřejmostí je nastavení úhlu proudění vzduchu, oscilace a regulace výkonu, to vše snadno pomocí dálkového ovládání. Potěší tišší chod ve srovnání s klasickým ventilátorem. Není nutné cídit žádné lopatky a mřížky, výhodou je tedy i snadné čištění a údržba. Absence rychle rotujících lopatek také zvyšuje bezpečnost výrobku, nehrozí zachycení a poranění, což ocení hlavně rodiny s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Celkovou bezpečnost ještě zvyšuje automatické vypnutí při převrhnutí přístroje, které je v základní výbavě.

Nabízí ještě víc

Pořídit si můžete i přístroj, který v sobě má zabudované topné těleso a kromě studeného vzduchu dokáže distribuovat též ohřátý teplý vzduch o teplotě 35–40 °C. Jestli vám nedělá doma dobře suchý vzduch, možná vaše volba padne na ventilátor se zvlhčovačem vzduchu. Přístroj vystavuje vodu v plnící komoře ultrafialovému záření a likviduje nežádoucí bakterie, takže vytvářená vodní pára je zbavena choroboplodných zárodků. K dostání jsou i ventilátory kombinované s čističkou vzduchu, které ze vzduchu odstraňují škodliviny a alergeny. Filtry zachytí nejen drobné nečistoty (pyly, bakterie, spory plísní, viry, výkaly roztočů), ale také plyny jako je formaldehyd nebo oxid uhelnatý. Přístroje mají zabudovaný časovač a umožňující programovat nejen dobu provozu, nastavitelný je také noční režim s tichým chodem při nízkých otáčkách a mnoho dalšího. Navíc vám pomocí aplikace do chytrého telefonu zařízení ihned sdělí, jaká vlhkost, teplota a množství nečistot panuje v monitorované místnosti. Přes telefon lze také přístroj pohodlně ovládat a nastavovat provoz včetně režimu proudění vzduchu i na dálku.

S náročností zpracování roste samozřejmě i cena výrobku. Zatímco cena klasického lopatkového ventilátoru se pohybuje v řádech stokorun, bezlopatkový přístroj pořídíte za cenu řádově vyšší. Za tento nadstandardní designový výrobek zaplatíte v závislosti na zvoleném modelu 8 až 15 tisíc korun.