Předvánoční shon je šílený. Člověk běhá kolem shánění dárků, úklidu a údržby domácnosti. Není divu, že po takové náloži problémů se většina žen cítí vysátá jako citron. Patříte mezi ně? Pak si pořiďte bobkový list. Pomůže vám vyřídit hned několik starostí naráz.

Zdroj: Youtube

Odbourá akné

Pupínky už dávno nejsou jen záležitostí puberťáků. Můžete je získat například v momentech, kdy se hladina vašich hormonů trochu zhoupne (těhotenství, menstruace, menopauza). Pokud se chcete těchto nepříjemných vřídků zbavit, stačí zalít bobkových listů zhruba 3 dcl horké vody. Směs 5 minut povařte, nechte zchladnout a pomocí tampónku naneste na postižená místa. Bobkový list má dezinfekční účinky, kůži spolehlivě očistí a napomůže její regeneraci. Chvíli by měl být od pupínků pokoj!

Zredukuje lupy

Odvar z bobkového listu pomáhá i při lupech. Připravte si ho a uleví se vám. 5 gramů bobkového listu zalijte vodou a poté nechte 10 minut povařit. Jakmile odvar zchladne, použijte ho jako oplach po umytí vlasů. Když to budete dělat častěji, lupy by měly ustoupit.

Zbaví boty zápachu

Být celý den na nohou (a ještě v jedněch botách), dá zabrat. Není proto divu, že obuv při zouvání je nepříjemně cítit. Nic si nevyčítejte. Při každodenním pobíhání sem a tam se člověk pořádně zapotí. Dokonce i na nohách. První pomocí proti zápachu bot je právě bobkový list. Stačí ho vložit dovnitř bot (klidně dva nebo tři kousky do jedné boty) a nechte ho působit přes noc. Ráno budou vaše boty bez zápachu!

Odradí moly

Tihle malý „motýlci“ si dokážou z vaší šatní skříně udělat jednu velkou hodovací místnost. Chcete své svršky ochránit proti těmhle žroutům textilu? Zavěste na ramínka pytlíčky se sušeným bobkovým listem. Moly aromatická koření nesnášejí a proto se ve skříni dlouho nezdrží.

Zbaví místnost špatné energie

O bobkovém listu se říká, že působí podobně jako stříbrná šalvěj, kterou šamané používají jako vykuřovadlo. Stačí prý zapálil jeden bobkový list, nechat ho dohořet a vzduch (i špatná energie v místnosti) se krásně vyčistí.

Související články

Zdroje: www.pikant.cz, www.youtube.com