Pokud patříte mezi vášnivé milovníky a pěstitele pokojových květin, zkuste těmto rostlinám trošku „okořenit“ život. Odvděčí se vám zdravým růstem, vitalitou a ochráníte je před mnohými nevítanými škůdci. Máme pro vás tip, jak můžete skvěle využít nejen bobkový list, ale i mletý pepř.

Chcete vědět o bobkovém listu více? Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Bobkový list nejen v kuchyni

Ačkoliv se jedná o dobře známé dochucovadlo, které dodá ten správný říz třeba svíčkové omáčce, má bobkový list i další využití. Jedná se zároveň o bylinu, která pozitivně ovlivňuje lidské zdraví, ale funguje i jako perfektní hnojivo pro rostliny.

Symbol vítězství a vznešenosti

Vavřín vznešený pochází svým původem z Malé Asie a postupně se rozšířil do celého Středomoří. Jeho sílu a moc opěvovali již římští císaři, kteří si vavřínovým věncem zdobili hlavy a vyznamenávali jím i úspěšné atlety, vojevůdce a umělce. Vzpomeňte například na podobiznu Julia Caesara či boha Apollona. Vavřín byl totiž symbolem jisté důstojnosti. A zaslouženě. Jde o zajímavé dochucovadlo, lék i pomocníka pro rostliny.

Bobkový list je elixír

Ačkoliv vás to možná nenapadlo, tento malý a na první pohled obyčejný lístek obsahuje velké množství užitečných látek. A právě to ocení vaše pokojovky, protože se jedná nejen o výborný doping, ale i řádnou ochranu před chorobami a nezvanými škůdci.

Proč je bobkový list užitečný pro rostliny

Vavřín má totiž perfektní antiseptické a antibakteriální vlastnosti, což pozitivně ovlivňuje růst a zdraví rostlin. Významné je zastoupení vitamínů A, B i C, které velmi prospívají asimilaci sacharidů. Obsažený karoten je zas významný antioxidant a důležitou roli hrají i mikroživiny, kyselina nikotinová a askorbová. Na zdravém vývoji květin se podílejí i látky jako hořčík, jód, mangan, železo, sodík, zinek a draslík. Listy vavřínu jsou také bohaté na kyselinu octovou a mravenčí, jež podporuje nejen růst, ale i kvetení. Vniku plísní a hub zabraňují obsažené třísloviny.

Jak si vyrobit hnojivo?

Zalijte tak 4 velké bobkové listy 1 l teplé vody o teplotě 70 °C. Pozor na vyšší teplotu, došlo by k likvidaci většiny účinných látek. Listy nechte minimálně 3 až 4 hodiny louhovat. Následně roztok přeceďte a používejte ho jako zálivku, která bude dokonalou výživou kořenového systému rostlin. Používejte jednou do měsíce. Využít lze i sušené listy, které stačí rozdrtit na jemný prášek, který jednoduše zapracujete do substrátu.

Pepř pokojovky ochrání

Černý pepř je výborný insekticid, který ochrání vaše pokojovky před škodlivým hmyzem, který se často objevuje v jejich substrátu. Nejčastěji se jedná o mušky smutnice, které pepř dokonale odpudí. Stačí, když dáte do květináče čas od času malou špetku tohoto výrazného koření, které současně působí jako účinná dezinfekce a chrání před patogeny.

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.bydlimeutulne.cz, www.tojenapad.dobrenoviny.sk