Možná, že brzy už nebudete prát jinak než s bobkovým listem. Tento trik, kdy sušené listy hodíte do bubnu pračky, využívá pravidelně mnoho hospodyněk. Až zjistíte proč, jistě si ho také oblíbíte.

Vavřín vznešený neboli Laurus nobilis

Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného, který se pěstuje především v oblasti Středomoří a v mnoha asijských zemích. Původem je údajně tato bylina z Malé Asie. Největším současným producentem této přísady je pravděpodobně Turecko.

U nás známe toto koření hlavně v sušené formě a bývá výbavou každé kuchyně. Bývá totiž častou součástí mnoha polévek, omáček i masových pokrmů. V žádném případě nesmí bobkový list chybět ani při sterilizaci zeleniny a hub. Působí jako lehké sedativum a dokonale podporuje trávení.

Bobkový list je i dokonalá dezinfekce

Tato ingredience vám udělá i dobrého parťáka během praní prádla. Nejenže bude prádlo nádherně provoněné, ale bude i dokonale vydezinfikované. Bobkový list nepoškodí ani barevnost, naopak ji ustaluje. Pokud se obáváte, že by se listy vavřínu mohly v pračce rozdrolit, připravte si z něj odvar.

Jak na to?

Jeden celý sáček sušených bobkových listů vložte do hrnce s vodou a nechte projít varem. Následně tento výluh nechte vychladnout, poté jej sceďte a prádlo do něho na pár hodin namočte.

Mezitím si připravte nádobu s 15 l vody a 3 lžícemi jedlé sody a prádlo přemístěte na noc ještě do tohoto roztoku. Druhý den jej dejte do pračky na máchání, případně na jemné praní jen s trochou prášku. Také lze zvolit program dlouhého máchání. Vaše prádlo bude prozářené, a pokud se bude jednat o barevné kusy, budou mít sytou a živější barvu.

Bobkový list do starých silonek

Zdroj: Youtube

Můžete však také vložit bobkový list přímo do pračky. Aby nedošlo k jejímu zbytečnému zanesení, vložte ho buď do ochranného pracího sáčku, nebo můžete ustřihnout kousek starých silonek a udělat z něj potřebnou ochranu. Není od věci přidat i několik lžic jedlé sody. Pak už jen zapněte cyklus vhodný pro pranou textilii. Pokud není prádlo moc špinavé, nemusíte vůbec používat prací prášek či gel.

A bonus navíc?

Bobkový list při praní vám poskytne i další velmi příjemnou službu. Jeho aroma totiž skvěle odpuzuje moly, a to nejen ty šatní, ale také potravinové. Kromě toho, že budete mít prádlo v bobkovém listu vyprané, můžete si tímto kořením také naplnit plátěné sáčky, které rozmístíte v šatních a prádelních skříních. Stačí je pak tak jednou za tři měsíce vyměnit.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.adbz.cz, www.tojenapad.dobrenoviny.sk