Odrůda je důležitá, tvar méně

V Čechách a na Moravě jednoznačně vítězí mezi konzumními odrůdami brambor ty s hnědou slupkou a krásně žlutou dužninou. Odrůdy s červenou slupkou a bílou dužninou považuje většina Čechů za méně kvalitní, spíše ke krmení zvířat. Je to však výhradně otázka zvyku.

Pokud jde o tvar hlíz jednotlivých odrůd, všeobecně jsou ideální brambory podlouhlé a pěkně oválné. Kulaté nebývají příliš sympatické, ačkoli se při šlechtění v průběhu uplynulých desetiletí upřednostňovaly pro snadnější mechanizované sklizně i úpravy praním a loupáním.

Kromě barvy dužniny, barvy slupky a také ranosti brambor přibyl v posledních letech pro výběr odrůd další podstatný parametr, a to varný typ, který udává vlastnosti hlíz po varu, a tím pádem i konzumní použitelnost brambor. V rodinách, kde se často vaří, se vyplatí mít k dispozici několik různých typů brambor.

VARNÝ TYP A (označovaný zelenou barvou):
Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozvaří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce "na loupačku" a jako příloha.
VARNÝ TYP B (označovaný červenou barvou):
Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.
VARNÝ TYP C (označovaný modrou barvou):
Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky.
Pozn.: Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ
D, který je však určen pro průmyslové zpracování.
BABSKÉ RADY
Proti hnilobě u uskladněného ovoce či zeleniny pomohou listy kapradí (například hasivka orličí), kterým vysteleme sklepní police. Nesmí to však být kapraďové výhonky, na nichž se již tvoří výtrusy. Mezi kapraď a námi uložené ovoce či zeleninu vložíme hedvábný papír. Šťáva z kapradí je totiž jedovatá.
Ovoce a zeleninu nikdy neukládáme do stejného prostoru. Zabráníme tak vzájemnému ovlivnění chutí a vůní. Navíc konkrétně jablka mohou způsobit zvýšenou klíčivost brambor. Jablka totiž uvolňují etylénový plyn, který zrychluje zrání a tím způsobuje jejich klíčení.
Zkušení bylinkáři oceňovali zvláštní schopnost šťávy ze syrové brambory, která má dobrý vliv na trávicí soustavu, má projímavé vlastnosti a povoluje napětí v křečích. Brambory pomáhaly zevně na kožní ekzémy, v koupelích při revmatismu, k omývání ran. Pára nad vařenou bramborovou natí se osvědčila k inhalaci při úporném kašli a bramborový škrob pro svou cenovou dostupnost k masážím.
Trocha statistiky
Podle údajů FAO je 52 % celosvětové produkce brambor využíváno pro konzumní účely, 34,5 % pro krmení hospodářských zvířat, 11 % pro novou výsadbu, 2,8 % na výrobu škrobu a 0,7 % na výrobu lihu.
JAK SPRÁVNĚ NAKOUPIT
Rozvažte, jaký varný typ brambor pro jaké účely zvolíte.
Rané brambory kupujte pouze pro okamžitou spotřebu. Ty nebývají označené varným typem a musí mít pouze lehounkou slupku.
Pozdní brambory, které nebudou označené varným typem a názvem odrůdy, nekupujte.
Brambory mechanicky poškozené, nahnilé, zelené nebo strupovité raději nekupujte.
Nenakupujte ani naklíčené brambory.
Pokud prodejce nesplňuje vaše představy o kvalitních a dobře označených bramborách, poohlédněte se jinde. Výběr je dostatečný.
Průměrná spotřeba brambor v ČR
Rok* kg na hlavu
1936 128
1950 135
1960 110
1980 78
2000 74
2005 71
2006 70

Vladislava Tomanová