Brambory patří mezi základní potravinu Čechů. Ať už si je člověk vypěstuje sám, nebo si je zakoupí v obchodě, v drtivé většině domácností nesmí prostě brambory chybět! Hospodyňky z nich připravují různorodé pokrmy, od polévek, přes brambory na loupačku, až po lahodné bramboráky. Víte, jak brambory skladovat, aby vám vydržely co nejdéle a zbytečně neskončily v koši?
Správné vybírání brambor v obchodě
Většina z nás si brambory kupuje, ti šťastnější si je pěstují doma na zahrádce. Každopádně vybírejte pouze zdravé a nenarušené kousky. V obchodech se u každého druhu brambor objevuje cedulka s varným typem.
Typ A se hodí nejlépe do salátů, ve vánoční čas je o tento typ veliký zájem.
Typ B je takový neutrál. Pokud člověk předem neví, co z brambor bude dělat, většinou sáhne po tomto typu a rozhodnout se může kdykoliv potom.
Typ C obsahuje dost škrobu, udělat z něj lze dobré šťouchané brambory nebo vynikající bramboráky.
Pokud si vložíte do nákupního košíku brambory v pytli, doma je hned proberte. Někdy se stane, že narazíte na nahnilý kus. Ten nekompromisně vyhoďte do koše. Poškozené brambory si dejte stranou a zkonzumujte je přednostně.
Jak uskladnit zdravé brambory
Při uskladnění záleží na tom, jestli jste si hlízy vypěstovali nebo zakoupili. U vypěstovaných brambor je postup skladování složitější, protože obsahuje několik fází (osušování, hojení, zchlazování a skladování).
My si popíšeme vhodné skladování brambor kupovaných. U raných brambor s žádnou dlouhou skladovací dobou nepočítejte. Rané a nové brambory nejsou k uskladnění předurčené.
Brambory uskladněte tam, kde je tma, protože pokud by na hlízy dopadalo světlo, zezelenají vám. A jak jistě víte, zelené brambory způsobují zažívací potíže, neboť v bramboře zvýší obsah solaninu.
Při nižší teplotě brambory vydrží déle, ale pozor na příliš nízkou teplotu. Namrzání způsobuje následné sládnutí hlíz. Při dlouhodobém skladování by se měla teplota pohybovat kolem 5 °C. Při krátkodobém skladování může vyšplhat až na 8 °C. Pokud bude teplota vyšší, dochází rychleji k vyklíčení hlíz. Co se týká vlhkosti, ta by měla dosahovat alespoň 85 %, ale vytvořit takové podmínky je mnohdy nemožné. Z toho všeho vyplývá, že pokud jste majiteli tmavého a dobře větratelného sklepa, máte vyhráno.
Rozhodně neuskladňujte mokré brambory, musí být vždy řádně osušené. Uchovávat je můžete v boxech, které jsou určené přímo k uskladnění v domácnostech.
Můžete i trochu zainvestovat a zakoupit speciální třívrstvý pytel, který se vyrábí v chráněné dílně Daneta a jeho kouzlo tkví v kmínovém pytlíku, který brání vyklíčení hlíz. Pytlík je naplněný přírodní silicí z českého kmínu.
Občas brambory zkontrolujte, jestli jsou v pořádku, protože z nahnilé brambory se nemoc snadno a rychle šíří na okolní hlízy.
Zdroje: sazenicka.cz, www.idnes.cz, hobby.instory.cz