Zdroje: www.jaktak.cz, lifehacker.com

Brambora se solí zatočí se špinavými hrnci

Tento trik patří rozhodně k méně známým, a proto se určitě hodí naučit se jej. Každý máme doma pánve, rendlíky a hrnce, které mají tenký film připečené mastnoty zevnitř i z venku. Zatímco vnitřek takového nádobí často a intenzivně myjeme, z druhé strany se někdy utvoří až tmavý povlak, který je nepěkný a jeho čištění dá rozhodně zabrat. Ale existuje několik docela přírodních surovin, které vám mohou pomoci i se špinavými hrnci.

Jak na to, se můžete podívat v tomto krátkém videu. Překvapivě právě na takovou nepříjemnou špínu stačí obyčejná sůl s ještě obyčejnější bramborou.

Zdroj: Youtube

Čistit můžete i solí

Překvapuje vás použití soli? Sůl je přirozený čistič, který může být použit k odstranění skvrn a nečistot z různých povrchů. Může být použita samostatně nebo v kombinaci s jinými přírodními čistidly, jako je citronová šťáva nebo borax.

Věřte nebo ne, sůl se používá k čištění docela běžně a vždy když dáváte nádobí doma ve dřezu odmočit, měli byste ji použít také. Nádobí naplňte vodou nebo napusťte celý dřez teplou vodou a na každý hrnec nebo pánev přidejte do vody vrchovatou lžíci kuchyňské soli. Rozmíchejte ji ve vodě, dokud se nerozpustí, a nádobí nechejte ve dřezu máčet půl hodiny až hodinu. Poté bude odstranění nečistot významně jednodušší a měla by vám stačit jen houbička, případně kartáč s plastovými štětinami.

Brambory a škrob se k čištění používají za sucha i mokra

I brambory se používají k odstranění usazenin. Prý je stačí nakrájet, vložit do hrnce a zalít vodou a takto povařit 15 až 20 minut. Stejně jako při namáčení v solném roztoku, i v tomto případě by mělo jít čištění lépe. Brambory mají čisticí schopnosti, protože obsahují škrob, který dokáže rozpouštět usazeniny a nečistoty. Když se brambory vaří v nádobí s usazeninami, škrob se uvolní a působí jako přírodní čistič, který pomáhá odstraňovat nečistoty a usazeniny. Brambory také obsahují kyselinu citronovou, která může působit jako přírodní leštidlo a pomoci odstranit vodní kámen a další usazeniny z povrchu nádobí.

Škrob je obecně používán k čištění povrchu nábytku a čalounění, ale také oděvů. Může být použit k odstranění skvrn z oblečení nebo k obnovení lesku a pružnosti vláken.

Chcete-li použít škrob k čištění, můžete ho rozmíchat ve vodě a poté ho nanést na požadovaný povrch nebo skvrnu. Po nanesení škrobu na skvrnu nechte chvíli působit, aby mohl absorbovat nečistoty, a poté ho setřete mokrým hadříkem. Pamatujte, že škrob může způsobit obarvení nebo poškození některých materiálů, takže byste ho měli zkoušet nejdřív na méně viditelném místě.

Nicméně ani brambory, ani sůl nedokáží zázraky. Pokud je vaše nádobí silně ušpiněné, můžete si na pomoc přizvat také ocet a sodu nebo čpavek, který patří mezi skutečně silné čističe. Je velmi účinný při odstraňování vodního kamene, ale může také pomoci odstranit další druhy usazenin a nečistot, jako je například tuk a olej.

Související články