Pěstujte bromélie, je to báječně jednoduché!

Bromélií je přes osm set druhů a mnohé jsou epifytní. Epifyty ve svém přirozeném prostředí nerostou v zemi, ale v ohbí větví a ve vyšších patrech pralesů, které jsou typické pro tropické a subtropické části Ameriky. Jen jeden jediný druh bromélie se nachází mimo americký kontinent a tím je Pitcairnia feliciana, která porůstá skalnaté svahy střední Guineje v oblasti nazývané Futa Jalon. Do Afriky byla semena rostliny patrně přenesena ptáky a během tisíců let se rostlina adaptovala na specifické guinejské podmínky.

Bromélie jsou na pěstování nenáročné

Bromélie jsou trvalky s velmi zdobnými listy i exotickými květy. V našich podmínkách se pěstují jen jako pokojové rostliny, které vyžadují rozptýlené světlo.
Často vyrůstají v růžicích, které ve středu tvoří kalich. Mají velmi nerozvinutý kořenový systém, proto jim stačí jen malý květináč s dobře propustným substrátem. Květináč musí být dostatečně perforovaný, aby mohla přebytečná zálivka odtéci.

Zalévejte bromélie do kalichu

Zálivka stačí broméliím jen občasná. Dokonce lepší žádná než příliš intenzivní. Bromélie můžete klidně zalévat jen do středového kalichu. To jim bohatě postačí.
Některé bromélie po dlouhém až několikaměsíčním kvetení uhynou, ale obvykle na nich najdete nové mladé rostliny vyrůstající ze stran té hynoucí.

Důležitá je vzdušná vlhkost

Pokud chcete bromélii přilepšit, postarejte se o vhodnou vzdušnou vlhkost. Stejně tak jako je tomu u orchidejí. Vlhkost vzduchu by se měla ideálně pohybovat mezi 50 až 60 %. Rostliny můžete rosit, anebo v jejich blízkosti umístit nádobu s vodou či vlhkými oblázky, které budou pomáhat se vzdušnou vlhkostí.

Pokojovka pro začínající pěstitele

Bromélie nepotřebují ani přihnojování, zastřihávání nebo další manipulaci. Přesadit je můžete až jednou za čtyři či pět let. V podstatě čím méně se o ně staráte, tím lépe.


Zdroje: https://balconygardenweb.com, http://pestovani-rostlin.cz