Zakladatelkou shabby chic stylu je žena, britská designérka Rachel Ashwellová. Styl vznikl ve Velké Británii v osmdesátých letech 20. století. Jeho inspirací se staly anglické venkovské usedlosti. Postupem času získával styl na popularitě také v Americe, kde ho dále formovala kultura Toskánska, Provence, Řecka i kultura Středomoří. V současnosti je shabby chic styl oblíbeným způsobem zařizování interiérů také v Evropě.

Charakteristika shabby chic stylu

Ve stylu shabby chic se odrážejí nejen romantické prvky, ale také nejrůznější historické styly. Často je tento styl velmi blízko rustikálnímu stylu, neboť dojem uměle vytvářené patiny na hrubém základu dokáže interiér přiblížit i k selskému stylu. Hlavním zařizovacím prvkem je masiv. Zkrátka překližka, dřevotříska a plast se k tomuto stylu nehodí. Ve všech případech působí interiér zařízený v shabby chic stylu vždy útulně a hřejivě. Byť slůvko shabby v názvu tohoto stylu se překládá jako ošuntělý, určitě by takto zařízený byt neměl vypadat jako snůška harampádí.

Oblíbené barvy shabby chic stylu

Co se barev týče, setkáváme se u shabby chic stylu nejčastěji s barvami v lehkých pastelových tónech. Pomněnková modř, krémová a béžová, slonová kost, světlé odstíny tyrkysové, starorůžová a šedá, tyto barvy jsou nejhojnější. Všechny se dají skvěle kombinovat s bílou anebo šedou barvou, které tvoří základ tohoto stylu. K lehce ošuntělému, ale zároveň elegantnímu stylu se skvěle hodí květinové vzory, nebo jemné káro či drobný puntík. Neoddělitelnou součástí jsou krajky, výšivky a ornamenty a další zdobné prvky.

Původní nátěr nábytku může zůstat

Podaří-li se vám sehnat vhodný kus nábytku, budete nejspíš řešit, zda mu ponechat původní nátěr, nebo mu dopřát nátěr nový. Původní barva může na nábytku zůstat. Pokud tedy není třeba nábytek kompletně restaurovat. Původní nátěr je možné pouze přetřít požadovaným barevným odstínem. Pro tento případ je vhodné použít husté akrylátové barvy.

Zbavovat se původního nátěru může znamenat hodně velkou námahu i spoustu času. Odstraňovače starých nátěrů mnohdy nefungují tak, jak byste očekávali. Odstraňovače je nutné nanášet několikrát, vždy nechat delší dobu působit a až na závěr barvu seškrabovat kovovou špachtlí. Na začištění nábytku je nutné vhodně zvolit buďto smirkový papír, nebo elektrickou brusku.

Pokud na nábytku ponecháte původní nátěr, můžete ušetřit hodně práce, času i peněz a navíc se vám takto podaří mnohem víc podtrhnout dojem starobylosti nábytku. Někteří majitelé historických kousků volí metodu louhování, ta však není určena pro laiky, ale vždy pro odborníky v louhárně nábytku, kteří si s takovým pracovním postupem na nábytku lépe poradí. Navíc louh patří mezi toxické materiály, se kterými je třeba pracovat velmi obezřetně.

S čím kombinovat nábytek

Kusy nábytku s patinou či poněkud omšelým vzhledem kombinujte s křišťálovými lustry, textilními lampami, zajímavými stříbrnými svícny, s dalšími kovovými předměty nebo věcmi z perleti. Co se bytového textilu týče, nejvíce tomuto stylu odpovídají textilní výrobky s květinovým vzorem, krémovou nebo růžovou krajkou, bílou bavlněnou krajkou s předměty z ratanu a proutí a také se sušenými květinami, převážně s levandulí, nebo čerstvě natrhanými pivoňkami.

K shabby chic stylu patří také dokonalá originální ruční práce, jako jsou výšivky, paličkovaná a háčkovaná krajka, ložní povlečení a přehozy s kanýry, volány a další přízdobou. Chybět by neměly ani vázy s květinami nebo obrazy s dřevěnými rámy a historické fotografie, vitríny na porcelán, kuchyňské kredence vyložené květinovými tapetami, či komody s původními historickými úchytkami a porcelánem.

Kam a za jakých podmínek se hodí

Bydlení v shabby chic stylu bude pochopitelně slušet nejvíce venkovským domům a starším městským bytům. Ovšem i moderní bydlení v novostavbě se dá s tímto stylem úspěšně kombinovat. Vždy záleží na množství prvků v daném stylu, které při zařizování interiéru využijete. V moderním prostředí často postačí dva tři menší kousky anebo jeden solitér, který upoutá pozornost.

Kde hledat nejlepší kousky

Nábytek za hubičku zakoupíte například na internetu. Mnohé skvělé kousky ale jistě objevíte i na bleším trhu, na bazaru, u prarodičů na půdě, nebo je získáte třeba od přátel, kteří se stěhují do nového. Svícny, lustry a lampy objevíte třeba ve starožitnostech nebo prodejnách antik. Staré a poctivé bydlení je krásné bydlení. Inspiraci můžete hledat také přímo na stránkách zakladatelky stylu, Rachel Ashwellové - www.shabbychic.com, nebo třeba na Pinterestu: