Proč schovávat použité čajové sáčky?

Použitý čaj a čajové sáčky rozhodně nejsou na vyhození. Druhý nálev si z nich nedělejte a raději je použijte doma nebo na zahradě. Hodí se na všelicos od hnojení rostlin, přes zklidnění oteklých očí či čištění hrnců. Jejich použití je docela snadné a všestranné.

Použité čajové sáčky, samozřejmě pouze v papíru nikoli v organzových sáčcích, můžete přidat na kompost nebo rovnou zamíchat do substrátu pokojových rostlin. Čaje se mohou svým obsahem nutričních látek samozřejmě lišit, nicméně obsahují především draslík, fosfor, magnezium, měď, zinek a vápník. Tyto všechny látky jsou rostlinám prospěšné a významně neovlivní ani pH půdy, proto je jejich použití bezpečné pro veškeré květiny.

Podívejte se na příspěvek z YouTube kanálu GossMania Homestead. Prozradí vám, jak čajovými sáčky přihnojovat rostliny jako profík.

Zdroj: Youtube

Čajové sáčky zklidní oči a jemně desinfikují

Jedním z nejběžnějších způsobů využití čajových sáčků je jejich přikládání na oči. Je to metoda podobná přikládání plátků okurek, ale ještě o něco přínosnější, protože čaj má také velmi mírné dezinfekční účinky. Vychladlé čajové sáčky přiložte na oči, pokud jsou unavené, opuchlé, zarudlé, případně se začíná ozývat vznikající zánět. Nechte několik minut působit, zavřené oko jemně sáčkem otřete a následně opláchněte vlažnou vodou.

Používáte-li sáčky k dezinfekci zanícených očí či jejich okolí, nikdy je nepoužívejte znovu, vždy jen nové sáčky nebo otírejte oči bavlněným tamponkem namočeném v černém čaji. Tato první pomoc nijak neštípe a nedráždí, není nutné nic kapat do očí, a proto jde o způsob ošetření, který vyhovuje dětem i zvířatům.

Černý čaj neprospívá jen očím, ale také pokožce, a to především spálené od sluníčka. Vlhké sáčky přikládejte na zarudlá místa, netlačte na ně, ale nechte zbytky tekutiny zmírnit následky přílišného vystavení se slunci.

Čaj vám pomůže při domácím úklidu

Čajové sáčky můžete ale také využít k úklidu, látky v nich obsažené napomáhají uvolnit špínu, proto se používají například na připálené pánve a hrnce, ale i čištění zrcadel a skla. Vhodné jsou také na čištění přírodních dřevěných povrchů, kterým jemně tmavší odstín dodává opět živější barvu a mírně maskuje odřená místa.

Sypaný čaj nebo prostě jen obsah roztrženého sáčku lze také použít na koberce. Před vysáváním na koberec rozhoďte trochu čaje a rukama jej jen mírně vetřete do materiálu. Po krátkém, zhruba čtvrthodinovém působení koberec vysavačem zbavte čaje i nečistot. Navíc takto zlikvidujete i případný zápach, který čaj pomůže absorbovat.

Použijte čaj do marinád!

Jiný zajímavý způsob použití je přidání čaje do marinád pro přípravu masa. Taniny v čaji napomáhají zkřehnutí a zároveň čaj přidá na zajímavé chuti. Různé druhy čajů mohou významně přispět chuti připravovaných mas a dá se s nimi všelijak experimentovat.

V jasmínovém čaji můžete marinovat lososa i vepřové, ve slazeném čaji se nechává marinovat vepřové na trhané maso a zelený čaj s hořčicí je prý skvělý na všechny typy mas. V čaji je možné marinovat například i tofu, a to konkrétně v černém se sójovou omáčkou.

Související články

Zdroje: adbz.cz, blog.theteakitchen.com