Černý čaj je nejen lahodný nápoj, ale je i skvělým univerzálním pomocníkem v domácnosti. Zbavíte se díky němu mnohých nepříjemných připálenin, navrátíte lesk nábytku či podlahám a nádherně rozzáříte zašlou toaletu i koupelnu.

Čaj je tajemný zázrak

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů a své příznivce si získal už v hluboké historii. V současné době je takřka po celém světě v nabídce jeho nepřeberné množství. Mezi nejoblíbenější patří všemožné druhy zeleného a černého čaje. Ale své příznivce mají i ty ovocné. Na lidské zdraví mají nejpříznivější účinky hlavně čaje bylinkové. Využití černého čaje však nemusíte omezit jen na jeho konzumaci. Má totiž i skvělé čistící vlastnosti, tak je využijte.

Právě černý čaj dokáže skutečné zázraky. Zatočí jak s mastnotou, tak i s prachem. Chemické látky, které čaj obsahuje, rozpouští také usazeniny z vody a moči. Pokud se rozhodnete černý čaj k úklidu domácnosti vyzkoušet, tak jej připravte silnější a zalijte vroucí vodou dvojnásobnou porci čaje, než jste zvyklí. Po vychladnutí jej přelijte buď do kyblíku či do rozprašovače, zkrátka podle toho, k čemu jej budete používat.

Postarejte se o čistotu toalety

V tomto případě se vám hodí vylouhovaný čaj, ale i čajový sáček. Obě možnosti vám pomohou bezpečně a snadno odstranit usazeniny v záchodové míse, kde stojí voda. Když chcete odstranit nepříjemné usazeniny, je potřeba na špinavé plochy položit několik čajových sáčků nebo nalít silný vylouhovaný čaj. Zhruba po 20 minutách špinavá místa otřete houbou nebo záchodovou štětkou. Pokud však sáčky necháte příliš dlouho působit, může být efekt opačný. Tak hlídejte pozorně čas, výsledek vás jistě překvapí. Prostě čistý záchod levně, rychle a snadno. Díky černému čaji bude i voňavý, protože sáčky pohltí nepříjemné zápachy.

Postup lze opakovat několikrát za sebou

V případě silně znečištěné toalety se vám nemusí podařit rozpustit všechny usazeniny hned napoprvé. Stačí výše uvedený postup několikrát zopakovat, dokud nebudete s výsledkem naprosto spokojeni. Při dalším čistění už bude stačit pouze jedna čisticí kúra. Hlavně budete „eko“ oproti používání chemických prostředků, které obsahují agresivní kyseliny nejen k naší pokožce, ale i k životnímu prostředí. Zkuste raději používat čajové sáčky i preventivně.

Ocet a hrubá sůl

Další ověřená metoda je kombinací antibakteriálních a odvápňovacích účinků octa spolu s abrazivní schopností hrubé soli. Ocet nejprve mírně zahřejte a nalijte na hrubou sůl tak, abyste ji lehce navlhčili. Nechejte chvíli odstát a poté sůl naneste na všechna skvrnitá místa. Ponechejte ji na nich několik hodin nebo klidně opět přes celou noc. Usazeniny se začnou odlupovat. Opatrně je seškrábněte či okartáčujte a povrch opláchněte čistou vodou.

Kyselina citronová či šťáva z citronu

Další velice efektivní zbraní proti žlutým skvrnám a vodnímu kameni je kyselina citronová. V případě, že ji doma zrovna nemáte, vymačkejte z citronu šťávu. Ohřejte půl litru vody a přidejte do ní 4 lžíce kyseliny citronové. Do připraveného roztoku namočte kartáč či štětku a postižená místa důkladně vyčistěte. Tento přípravek je vhodný i na odstranění skvrn způsobených rzí.

Zdroje: www.vychytavkov.cz, www.thedailytea.com, www.jakcistit.cz