Tak jako spousta dalších rostlin, které známe hlavně z kuchyně, je i čaj, přesněji tedy listy čajovníku (Camellia) vlastně léčivkou. Obsahují totiž nejen povzbuzující teiny, ale také celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Ty se zdaleka nevylouhují z listů všechny, pokud si z nich uvaříte jednu dávku čaje. Takže pokud jste doposud použité sáčky vyhazovali, je to opravdu velká škoda. Zkuste si příště schovat, najdou v domě i na zahradě, opravdu dost příležitostí k uplatnění. Mluvíme tedy o pravém čaji, tedy hlavně zeleném a černém. Každý milovník tohoto nápoje totiž samozřejmě ví, že „ovocný čaj“ je tak trochu nesmysl a ve skutečnosti jde o výluh ze sušeného ovoce (v tom lepším případě).

Hnojivo i výživa pro rostliny

V první řadě platí, že použité čajové sáčky by se neměly vyhazovat do směsného odpadu, ale to toho biologického. Takže pokud máte doba hnědou popelnici na bio odpad, patří rozhodně tam. A protože každý správný zahrádkář má také kompost, určitě je můžete dávat i do něj. Klidně si ale cestu zkraťte, pokud nechcete čekat, až se v kompostu rozloží, zahrabejte je rovnou k rostlinám. Obsahují totiž dusík, a když budete příště zalévat, voda jej i s dalšími látkami vyplaví rovnou ke kořenům rostlin. Asi po týdnu je dobré sáček vyměnit, jinak hrozí riziko plísní. Druhou možností je dopřát rostlinám na zahradě nebo v květináči jejich vlastní šálek čaje. Nebudete jim ho samozřejmě servírovat horký. Ale pokud použité čajové sáčky necháte vyluhovat pár dní v konvi na zalévání, podpoříte tím nejen růst rostlin, ale pomůžete jim zbavit se také plísní a některých škůdců, například drobných hlodavců.

Zbavte se zápachu i připálenin

S pomocí jednou vylouhovaných čajových lístků můžete vyrobit také velmi užitečný prostředek, který vás zbaví zápachu například v ledničce. Čaj totiž dokáže zápach neutralizovat a pohlcovat. Stačí si nechat pár použitých sáčků a umístit je do menší keramické misky v ledničce. Během pár dnů by měl zápach zmizet. Pokud chcete účinek zesílit, můžete lístky ze sáčku vysypat a smíchat je se stelivem pro kočky. Mimochodem, schopnost čaje pohlcovat pachy můžete velmi dobře využít i k odstranění zápachu, který zůstane na rukou při čištění a porcování ryb, nebo krájení cibule.

Čajové lístky vás ale nezbaví jen pachů, ale také mastnoty a připálenin na nádobí a kastrolech. Není to nic složitého – stačí si do špinavého hrnce uvařit čaj. Samozřejmě ho nebudete pít, takže klidně sáhněte po již použitých sáčcích. Jednoduše do něj ale nalijte horkou vodu, nebo ještě lépe naházejte sáčky do vody studené a vše přiveďte k varu. Pak již stačí odstavit a nechat přes noc být – ráno vás čeká příjemné překvapení.

Něco dobrého pro vás

Proč ale s použitými čajovými lístky myslete jen na rostliny (nebo nádobí). Co jejich sílu využít také pro sebe. Až si příště napustíte horkou vanu, naházejte do ní pár použitých čajových sáčků. Antioxidanty obsažné v čajových lístcích dělají dobře vašemu tělu nejen zevnitř, ale i zvenku. Čajová koupel dopřeje tělu relaxaci a pomůže i ke zklidnění pokožky. Odvar z čaje dělá dobře také vlasům, působí jako výživná maska.

Použité sáčky dobře poslouží také k uklidnění unavených očí. Stačí si je lehce navlhčit vlažnou vodou a přiložit na zavřené víčka. Pomohou zklidnit podrážděné oči, ale také zmírnit kruhy pod očima či případné otoky. Díky této schopnosti se ale dají stejně dobře použít také na popálená místa, nebo na zklidnění ran po bodnutí hmyzem.

  • A ještě jeden tip na závěr pro vás máme. Pokud rádi vaříte těstoviny, zkuste příště do vody na jejich přípravu přihodit pár použitých čajových sáčků. Uvidíte, jak dokáží jejich chuti prospět.