Siemens HB63AB521 - vítěz testu  dobře (72 %)

Časopis dTest zkoušel a srovnával pyrolytické trouby; čištění i pečení

Některé kuchyňské trouby disponují funkcí pyrolytického čištění, při kterém se pečicí prostor zahřeje na bezmála 500 °C. Tím se připečené nečistoty spálí na prach. Časopis dTest vyzkoušel tuto funkci u deseti spotřebičů.

Která z testovaných pečicích trub se vyčistila nejlépe? Která nejrychleji a která má během čištění nejnižší spotřebu? A umí také trouby dobře péct?

Pyrolytické trouby jsou na rozdíl od běžných modelů těžší, protože je při jejich výrobě použito více materiálu především kvůli izolaci. Trvá jim delší dobu, než se zahřejí, a také mají menší pečicí komoru (opět kvůli silnější izolaci).

Whirlpool AKZM 660/IX 	dostatečně (35 %)Whirlpool AKZM 660/IX dostatečně (35 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Publikováno v časopise dTest 11/2013
Testováno 10 produktů 

Výbavou a pečicími programy jsou však srovnatelné s běžnými troubami. Všechny testované modely mají tři hlavní režimy ohřevu: běžný (se spodním a/nebo horním ohřevem), horký vzduch (se zadním ohřevem) a gril shora. 

Pyrolýza aneb čištění bez námahy

Do laboratoře dTest poslal celkem deset vestavných trub a všechny byly vybaveny funkcí pyrolytického čištění. Některé mají tři čisticí programy, jiné pouze dva, krátký a delší. Nejkratší z testovaných trval 60 minut, nejdelší trojnásobek, tedy 180 minut, ale výsledek se často moc nelišil.

  • Nejprve byl testován program, který byl výrobcem nastaven jako výchozí. Pokud výsledek čištění nebyl přijatelný, použili hodnotitelé delší čisticí program. 

Zanussi ZOP37902XK 	uspokojivě (45 %)Zanussi ZOP37902XK uspokojivě (45 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Nejlépe si v testu vedla trouba Siemens, která s výchozím programem o délce 120 minut získala výborné hodnocení. Trouba byla čistá. Na druhou stranu je to její nejdelší čisticí program, na výběr jsou i kratší o délce 90 nebo 75 minut. Dobře se vyčistí i modely Baumatic a Gorenje, čisticí cyklus nebylo třeba opakovat.

To však neplatí pro trouby AEG, Beko, Zanussi a Electrolux, kde bylo třeba pyrolytické čištění zopakovat, protože účinek výrobcem nastaveného programu byl pouze uspokojivý. V prvních dvou případech to nedopadlo o moc lépe, čistota Electroluxu se však dostala až na hranici dobrého hodnocení. Zanussi se s delším čisticím programem předvedla a výsledná čistota byla hodnocena výborně.

Trouby Bosch, Whirlpool a Bauknecht měly už ve výchozím nastavení nejdelší čisticí program, takže test již nebyl opakován. Jediný Bosch se však vyčistil dobře, ostatní dvě trouby pouze průměrně.

  • Jak dTest v laboratoři zjistil, většinou se nevyplatí nastavovat delší čisticí program, lepší je zopakovat krátký cyklus a před tím troubu lehce očistit mokrou houbičkou. Dosáhnete většinou stejného výsledku a navíc nespotřebujete tolik energie.
  • Nejproblematičtější místa pro čištění jsou ta, která by měla být z druhé strany pokud možno studená, tedy hlavně celá plocha dvířek.
  • Některé modely, například Gorenje, jsou vybaveny plechy a drátěnými závěsy se speciálním smaltem pro vysoké teploty, a proto je možné při „pyrolýze“ čistit nejen troubu, ale i samotné plechy. To je výhoda.

Baumatic P650.5SS 	uspokojivě (49 %)Baumatic P650.5SS uspokojivě (49 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pozor, pálí!

Pyrolytické čištění je z pohledu bezpečnosti větším problémem než běžné pečení nebo grilování, protože je nutné udržet vysoké teploty uvnitř trouby. Z vnější strany rozpálenou troubu nechceme. Měřili jsme proto zahřátí přístupných částí (dvířek, madla a kontrolního panelu) po hodině pyrolýzy s výchozím programem. Dobře si vedly trouby Bosch a Siemens (nejteplejší místa byla na skleněných dvířkách — max. 53 °C), naopak špatně dopadly Zanussi a Whirlpool.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Příčinou špatných výsledků značky Zanussi bylo, že jako jediná trouba z deseti měla jen tři vrstvy skla ve dvířkách. Všechny ostatní trouby mají vrstvy čtyři.

Zanussi dosáhla teploty 114 °C za madlem a 129 °C na dvířkách, Whirlpool se zahřál na 100 °C za madlem. Obě trouby jsou proto nebezpečné a jejich celkové hodnocení je limitováno výsledkem v parametru „bezpečnost“.

  • Navíc nemají žádný viditelný varovný text na dvířkách, což je podle směrnice EN 60336-2-6 nepřípustné. Ta říká, že bez varovného textu na dvířkách se přístroj při pyrolýze může zahřát nanejvýš o 55 stupňů.

Beko OIM 25500X 	uspokojivě (53 %)Beko OIM 25500X uspokojivě (53 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pokud však na dvířkách varovný text je, povolený rozdíl se navyšuje na 110 stupňů. Uspokojivé hodnocení bezpečnosti pro modely Electrolux, AEG a Baumatic je výsledkem překročení teplotního limitu, ovšem ne tak výrazně jako v případě Zanussi a Whirlpoolu.

Při testu bezpečnosti měřili hodnotitelé také zahřátí po hodině pečení s běžným ohřevem a po 30 minutách grilování.

Při běžném ohřevu žádná přehřátá místa nezaznamenali, ale při grilování se v případě Zanussi nadměrně zahřálo sklo dvířek (58 °C) a také prostor za rukojetí (70 °C). Hodnocení proto bylo průměrné.

Zadarmo ani kuře nehrabe

Poměrně značné rozdíly v době trvání pyrolytického čištění přivedly hodnotitele k myšlence změřit spotřebu energie. Při nejkratším programu je nejnižší naměřená spotřeba 2,74 kWh v případě trouby Zanussi (náklady na vyčištění jsou cca 13,70 Kč). Naopak Whirlpool si při nejdelším 180minutovém programu vezme 6,51 kWh (náklady na vyčištění vycházejí na 32,60 Kč). Větší spotřeba nebyla zaznamenána. Vyčištění trouby Siemens, která dosáhla nejlepšího výsledku, vyjde na 24,20 koruny. (Výpočet vycházel z ceny 5 Kč za kWh.)

Bauknecht BLPM 8110/PT  uspokojivě (53 %)Bauknecht BLPM 8110/PT uspokojivě (53 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Při pyrolýze většina trub kouřila a smrděla. Po otevření dveří se z nich vyvalil zapáchající šedý dým a bylo třeba větrat. Výjimkou byly Siemens a Zanussi, které ani nezapáchaly, ani nekouřily. AEG zapáchala jen lehce. Tento fakt se projevil v hodnocení obsluhy. V něm byla zahrnuta i práce s kontrolním panelem, nastavení časovače, automatické programy, manipulace s dvířky, viditelnost do trouby v průběhu pečení, vyjímání jídla a údržba trouby zvenku i zevnitř (houbičkou a pyrolýzou).

Větší plocha, více koláčků

Využitelnou plochu plechů a roštů dTest měřil a porovnával s reálnou vnitřní plochou trub. Výsledky ukázaly, že mnoho místa zůstane zbytečně nevyužito kvůli nepraktickému tvaru plechů nebo bočních kolejnic. Větší využitelná plocha je pochopitelně výhodou, obzvlášť při pečení malých koláčků nebo vánočního cukroví. V jedné várce toho upečete víc. Nejefektivnější jsou v tomto směru trouby Electrolux a AEG.

Pečení malých koláčků je součástí laboratorních testů a je to vůbec nejkomplexnější zkouška, ze které dTest získává ty nejlepší výstupy. Tady se totiž ukáže, jak trouba dokáže rovnoměrně distribuovat teplotu horizontálně i vertikálně a jaká je efektivita plochy. Koláčky jsou pečeny ve dvou patrech, porovnává se rovnoměrnost zbarvení jednotlivých kusů v rámci jednoho patra, potom mezi oběma patry navzájem a na závěr se počítá průměr obou pater. A vždy hodnotitelé postupují podle instrukcí v návodu k použití.

Gorenje BOP8858AX  uspokojivě (55 %)Gorenje BOP8858AX uspokojivě (55 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Nejhůře v tomto testu dopadla trouba Beko, jejíž koláčky se na obou patrech značně lišily ve zbarvení. Proto byl provedlen druhý test s novým nastavením vycházejícím ze zkušeností laboratoře. Ani ten však neukázal lepší výsledky. Dobře si nevedla ani trouba Whirlpool. Pouze Bosch, Siemens a Electrolux měl všechny koláčky v obou patrech poměrně rovnoměrně zbarvené a dobře dopadlo také senzorické hodnocení (chuť, vůně). Těmto troubám proto hodnotitelé udělili dobré hodnocení. 

­Je libo kuře nebo toast?

Mezi další testy patřilo pečení kuřete. Hodnotitelé zjišťovali kvalitu pečicích programů, běžný ohřev, gril s horkým vzduchem, případně kvalitu automatických programů. U žádné trouby výraznější nedostatky nezaznamenali. Upečená kuřata byla až na výjimky (trouby AEG, Electrolux a Gorenje) chutná a křehká, doba přípravy byla v průměru 65 minut.

Třetí zkouškou pečení byla takzvaná efektivita grilu. Po celém roštu byly rozprostřeny toasty z bílého pečiva a na základě jejich zbarvení a upečení zjištěna účinnost velkého grilu umístěného na stropu trouby. S 96 procenty ohřívané plochy a nejrovnoměrnějším zbarvením nejlépe obstála trouba Bosch, nejhůře skončil Baumatic s 62 procenty. Baumatic je však jedinou „černou ovcí ve stádu“, nejhorší efektivita ostatních kusů je výborných 83 procent. 

Bosch HBG73B550  dobře (63 %)Bosch HBG73B550 dobře (63 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Všechny trouby jsou vestavné

a vejdou se do obestavby o rozměrech 60 x 60 x 55 cm. Jejich využitelný objem se však značně liší. Zatímco Baumatic nabízí reálných 51 litrů (oproti 54 deklarovaným), Whirlpool nebo Bauknecht 73 litrů. Údaj navíc odpovídá informacím od výrobce. Hodnotitele překvapilo, že oproti deklarovaným 65 litrům trouby Beko naměřili o 7 litrů víc a u Gorenje o 2 litry víc. Při měření reálného vnitřního prostoru je tolerována pětiprocentní odchylka, stanoví směrnice EN 60350.

Přesné nastavení teploty

Při přípravě pokrmů jsou přesné nastavení teploty a její stabilita důležité, obzvlášť při nízkých teplotách. Například takový roastbeef, který se peče pomalu při 80 °C, by vyšší teplota „zabila“. Obě vlastnosti hodnotitelé v laboratoři testovali a v některých případech našli výrazné nedostatky.

Přesnost nastavení a stabilita teploty zaznamenávali ve třech úrovních: při 80, 125 a 200 °C. Největší váhu v hodnocení pak kladli na 200 °C. Je to nejvíce využívaná teplota, a proto by měla být také maximálně přesná.  

  • Při běžném ohřevu dopadla nejhůře trouba Bauknecht — pokaždé byla naměřená teplota nižší, než nastavená (o 13, 18, respektive 19 °C).
  • Také při měření přesnosti nastavení teploty při pečení horkým vzduchem vykazovala Bauknecht rozdíly ve 125 a 200 °C. Dobře si nevedla ani trouba Bosch. Naopak Whirlpool, Zanussi nebo Siemens drží nastavenou teplotu.

AEG BP731462NM  dobře (63 %)AEG BP731462NM dobře (63 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Zapnout, vypnout zas a znovu

Na stabilitu, respektive kolísání teploty má vliv termostat, který pracuje v cyklech. Po určité době změří teplotu a podle toho zapne, nebo vypne ohřev trouby. Cykly by měly být co nejkratší, protože jen tak budou výkyvy minimální a teplota stálá.

  • Bosch a Siemens kolísají při běžném ohřevu zanedbatelně (maximálně o jeden stupeň), ale taková Gorenje až o 21 stupňů (tedy v rozpětí 10,5 °C).
  • Nejhorší je v tomto směru Bauknecht, který nejen peče na nižší než nastavenou teplotu, ale navíc výrazně kolísá až o 11 stupňů (například při nastavených 200 °C jsme naměřili dokonce jen 175 °C).

Stabilitu teploty byla testována i při pečení horkým vzduchem. V obou disciplínách dopadl nejlépe vítěz testu Siemens, výborně si vedly také trouby Whirlpool a Zanussi. Kdyby trouba Zanussi nepropadla ve zkouškách bezpečnosti, umístila by se v celém testu na druhém, nejhůře třetím místě.

Z výsledků testu pyrolytických trub 2013

Model pyrolytické trouby Hodnocení Průměrná cena
Siemens HB63AB521 dobře (72 %) 15 400 Kč
Bosch HBG73B550 dobře (63 %) 20 500 Kč
Gorenje BOP8858AX uspokojivě (55 %) 17 490 Kč
Zanussi ZOP37902XK uspokojivě (45 %) 11 690 Kč
Whirlpool AKZM 660/IX dostatečně (35 %) 16 990 Kč

Jak vybrat pyrolytickou troubu

To, že pečicí trouba disponuje pyrolytickým čištěním, často není na první pohled poznat. Výrobci to v úvodním popisu nebo v názvu neuvádějí.

Electrolux EOC5851AOX 	dobře (64 %)Electrolux EOC5851AOX dobře (64 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Trouba s funkcí pyrolytického čištění by měla mít kvůli bezpečnosti čtyři vrstvy skla, jinak hrozí značné přehřívání přístupných částí (madel, dvířek nebo kontrolního panelu).

Uvnitř pečicí komory jsou praktičtější dvě světla, budete tak mít lepší přehled o stavu připravovaného pokrmu.

 

V prodejně si zároveň ověřte, zdali jsou dvířka dostatečně průhledná a jak náročná je manipulace s nimi (některé modely vyžadují hodně síly).

Boční teleskopické kolejnice/pojezdy jsou výhodou, bezpečnostní zámky nebo pojistky na nich už výhodou být nemusejí, protože hrozí komplikace při manipulace s plechy.

Siemens HB63AB521 - vítěz testu  dobře (72 %)Siemens HB63AB521 - vítěz testu dobře (72 %)Autor: Archiv ireceptar.cz

Některé trouby jsou vybaveny klasickým otočným grilem vhodným pro přípravu kuřete. Nechte si však v prodejně předvést a sami si vyzkoušejte, jak se s ním zachází, protože jeho správné umístění do trouby bývá často problematické.

Nerezová povrchová úprava v okolí tlačítek je nepraktická, protože na ní zůstávají otisky prstů. V okolí kontrolního panelu je nejlepší skleněný povrch, který lze snadno udržovat.

Pro údržbu otočných ovladačů je výhodné, pokud je lze zasunout. Dotykové ovládání si v prodejně vyzkoušejte. Některé modely vyžadují poměrně silný stisk.

Trouby s digitálním nastavením teploty jsou obecně přesnější než dřívější modely s  nastavením mechanickým.

Čím delší madlo dvířek, tím lepší.

Z časopisu dTest 11/2013 (redakčně upraveno)
Foto archiv firem

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky