Patříte mezi fanoušky zvláštních a neobvyklých rostlin? V tom případě jsou pro vás černé květiny to pravé. Sice tyto rostliny nejsou naprosto černé, spíš jde o odstíny tmavě fialové, vínové a temně zelené. Navozují však zcela jinou atmosféru než běžné zelené krásky. Přinesou vám do bytu jistou majestátnost a vznešenost.

Taka velkokvětá (Tacca chantrieri)

Tato vytrvalá rostlina se pěstuje zejména pro své nádherné netopýří květy. Jejich barva se pohybuje od tmavě hnědé, přes fialovou až po černou barvu a zajímavé jsou jejich nápadné „nitky“. Vzhledem ke svému jedinečnému vzhledu se jí říká „netopýří orchidej“ nebo „ďáblův květ“. Květině se daří na světlém stanovišti bez přímého slunce s vysokou vzdušnou vlhkostí. Špatně však snáší rosení, mnohem více jí vyhovuje odpařovací miska a naprosto nesnáší přemokření. Propustný substrát by neměl vyschnout a jednou za dva týdny (v zimě jednou za měsíc) rostlinu přihnojte hnojivem pro orchideje.

Kala (Zantedeschia)

Přestože se tento druh kaly nepovažuje za pravou lilii, jde o velmi výjimečnou květinu. V tmavě fialovém zbarvení vypadá tato kala, kterou známe také pod označením „Black star“, jako černá květina. Květina potřebuje dostatečně prostorný květník a nezapomínejte na pravidelnou zálivku a přihnojování. Kaly v nádobách nesnášejí přímé slunce, proto je nepěstujte na jižní straně. Během zimního období vyžadují teplotu do 20 °C a vždy vlhký substrát.

Petúnie zahradní (Petunia hybrida)

Přestože petúnie oplývají pestrou škálou barev, zajímavý je druh, který je označován jako „black velvet“ neboli černý samet. Petúniím vyhovuje dostatečně teplé místo se slunečním svitem. Velmi důležité je hnojení a kvalitní zemina, pokud možno s neutrální nebo mírně kyselou reakcí. Zásaditá půda blokuje příjem železa. Rostlina pak může mít vybledlou barvu a nemusí dobře růst. Nedostatek vápníku zase způsobuje deformace listů.

Černá jiřina (Black Dahlia)

Květina pochází z tropické Ameriky, kde se nejvíce vyskytuje v oblasti od Mexika až po Kolumbii. Miluje stinné stanoviště s hlinitou humózní půdou se stejnoměrnou vlhkostí. Černá jiřina je kombinací tmavě červené a fialové barvy.

Toulitka (Anthurium)

Karma černá je další z názvů této exotické krásky s tropickým šarmem. Pochází z tropických deštných pralesů z Jižní a Střední Ameriky. V řečtině, název Anthurium znamená květ s ocáskem, který vydrží i šest týdnů. Délka stonku může růst až do výšky 50 cm v závislosti na velikosti toulce, tj. čím větší je toulec, tím delší je stonek. Listy jsou obvykle jednoduché, velké, atraktivně zbarvené a na dlouhých stopkách. Toulitka vám bude vděčná za vysokou vzdušnou vlhkost, takže ji roste. Kořenový bal nenechte nikdy vyschnout! Preferuje polostín.

Kaučukovník (Ficus elastica Abidjan)

Gumovník pochází z Indie a jedná se o stálezelenou stromovitou rostlinu, která je typická svými velkými a lesklými kožovitými listy. Patří mezi nenáročné, rychle rostoucí pokojové rostliny, které obsahují latex – bílou tekutinu. Ficus Abidjan zaujme především svým temně zeleným až černým zbarvením listů. Nevyžaduje téměř žádnou velkou péči. Když to půjde, dopřejte mu přímé sluneční paprsky, zalévejte tak „akorát“ a kontrolujte, aby fíkus nestál ve vodě.

Tlustice "Napoli Noire" (Sinocrassula yunnanensis)

Jedná se o sukulent, vytvářející polštáře, který pochází z Číny. Tlustice vám bude vděčná za světlé a slunné stanoviště. Je proto perfektní rostlinou pro okna orientovaná na jih. Má fascinující tmavé květy, které jsou skutečně něčím neobvyklým. Tlustici zalévejte velmi mírně, v zimě zálivku ještě o něco omezte. V době od dubna do října ji hnojte každý druhý měsíc trochou hnojiva neobsahujícího dusík, které je určeno pro kaktusy.

Zdroje: www.balconygardenweb.com, www.balconygardenweb.com, www.serenataflowers.com