Černé oblečení je krásné a elegantní, ale většinou jeho syté a jasné barvy nevydrží dlouho. Existují však metody, jak tomu zabránit a udržet prádlo sytě černé po hodně dlouhou dobu.

Perfektně čistá pračka je základ

Na výsledný vzhled vypraného prádla má obrovský vliv stav vaší pračky. Na tmavém oblečení jsou totiž vidět nečistoty z předchozího praní nejvíce. Proto vždy po každé várce očistěte vlhkou houbičkou či hadříkem prostor pod těsnící gumou dvířek pračky. Možná budete překvapeni, co všechno tam najdete. Nejhorší zhoubou jsou papírové kapesníčky zapomenuté v kapsách. Není tedy od věci před každým praním každý kousek prádla pečlivě prověřit, jestli neobsahuje nepotřebné věci. A nezapomeňte čas od času také vyčistit filtr.

Oblečení je nutné třídit a obrátit naruby

Třídění prádla není jen o tom, že oddělíte bílé a barevné prádlo. Má význam i v případě černého oblečení. Nejenže tím zabráníte obarvení světlejších kousků, ale zároveň zachováte tmavé syté odstíny. Barva, která se praním uvolňuje, má tendenci se opět vsakovat zpět do látky. Když budete prádlo třídit, všímejte si i značek na cedulkách, protože každý materiál je jiný a je potřeba ho prát dle požadavků tkaniny. Než vložíte každý kousek do pračky, otočte jej naruby, aby se třením nenarušoval povrch vláken látky. Vrchní strana látky, která je vystavena kontaktu s ostatním prádlem mnohem rychleji bledne.

Vyhněte se univerzálním prostředkům na praní

Jestli chcete, aby vám černá zůstala opravdu černou, perte speciálními prostředky určenými přímo na tmavé prádlo. Univerzální přípravky obsahují mnohokrát bělidla a rozjasňující složky, které tmavý odstín vyšisují. Vždy dejte raději přednost gelům, bílé prášky nechávají často na tmavém oblečení nevzhledné skvrny.

Použijte ověřené fixátory barev

Udržet tmavý odstín prádla můžete pomocí ingrediencí, které máte dozajista doma po ruce. Stačí, když některou z nich přidáte do bubnu se špinavým oblečením a pak spustíte náležitý program. Co všechno můžete vyzkoušet?

  • ½ šálku jedlé sody
  • 3 polévkové lžíce octa rozředěné vodou
  • 2 polévkové lžíce kuchyňské soli

Jak navrátit opranému prádlu sytý odstín

Pokud přece jen dojde k vyblednutí, ještě stále existuje možnost nápravy. Obětujte třeba trochu ranní kávy. Do větší nádoby nalijte vroucí vodu, přidejte dle množství prádla 2 až 3 polévkové lžíce namleté kávy a na 30 minut do této směsi ponořte vybledlé prádlo. Poté vše vyperte v ruce s pomocí jemného čistícího prostředku a řádně vymáchejte ve studené vodě. Podobnou službu vám udělá i silný černý čaj. Další možností je i barva na textil, kterou seženete v každé drogerii. Pomoci ní můžete obarvit trička i džíny z různých materiálů.

Související články

Zdroje: www.blesk.cz, www.cs.womanpromax.com, www.dobrytextil.cz