Třídění, základ bezpečného praní

Základním trikem pro dokonalé praní prádla představuje už jeho správné vytřídění a oddělené praní. A to nejen podle materiálů, ale také co se barev týče. Jedině tak můžete na maximum využít širokou škálu pracích prostředků a prádlu dopřát maximální péči.

Využíváte prací prostředek na maximum?

Správným dávkováním pracího prášku pomáháte šetřit nejen svou peněženku, ale v neposlední řadě také přírodu. Klíčovou informací pro správné dávkování je znalost tvrdosti vody. Informaci o tvrdosti vody zjistíte u své vodárenské společnosti. Často stačí zadat na příslušné webové stránce adresu a zobrazí se vám celá řada ukazatelů jakosti vody, včetně tvrdosti (uvádí se v jednotkách mmol/l):

  • velmi tvrdá > 3,76
  • tvrdá 2,51–3,75
  • středně tvrdá 1,26–2,5
  • měkká 0,7–1,25
  • velmi měkká < 0,7

Gel nebo prací prášek?

Volba samozřejmě závisí na vás, výrobci nabízejí pro praní černého prádla jak speciální prášky, tak gely. Odborníci se kloní spíše k použití gelů – snadněji se ve vodě rozpustí a jejich zbytky nebudou na tmavém oblečení patrné. Zapomeňte na univerzální prášky a tmavé prádlo perte v prostředcích k tomu určených. Jejich předností je nejen vysoká prací schopnost, ale zároveň maximální ochrana barev. Naopak prací prostředky, které obsahují bělicí látky a optické zjasňovače by v tomto případě napáchaly více škody než užitku.

Černá ještě černější? Zkuste kávu

Zatímco pro někoho je skvrna od kávy na oblečení pohromou, v případě potřeby zvýraznění černé barvy můžeme tuto vlastnost kávy využít ve svůj prospěch. Černou barvu prádla pomohou osvěžit 2 šálky uvařené kávy přidané do máchacího cyklu.

Fixaci tmavé barvy pomůže sůl či ocet

Tmavé barvy (např. námořnickou nebo švestkovou modř) pomůže udržet šálek kuchyňské soli nebo octa přidaný do máchacího cyklu.