Každý z nás má ve skříni hned několik kusů černého oblečení. Hodí se takřka ke všemu a umí za pár vteřin vylepšit ne zcela dokonalou postavu. Jak ale udržet oblíbené kousky prádla v kondici a nesmířit se s tím, že časem vyblednou? Dodržte pár našich tipů a vaše oblečení bude jako ze škatulky.

Vyvarujte se chyb

Oblečení se samozřejmě prát musí, některé kousky se perou častěji, některé méně. K opotřebení vláken a barvy dochází během každého praní. Když se ovšem vyvarujete několika chyb, vydrží vaše prádlo jako nové delší dobu. Jaké chyby to jsou?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nejčastější chybou, které se dopouštíte, je ponechání černých kusů oblečení k vyprání jejich lícovou stranou. Před praním byste měli všechny kousky obrátit naruby. Zhoršující se kondici prádla má na svědomí i buben pračky, o který se kusy látky během pracího cyklu třou, čímž je narušena jejich kvalita. Když tedy ponecháte prádlo bez obrácení naruby, zbytečně jej ničíte.

Prádla tak akorát

Nepřeplňujte zbytečně buben pračky. Nejenže se prádlo nevypere kvalitně, ale bude vystaveno dalšímu zbytečnému ničení. Buben byste měli naplnit tak akorát. Nad hromádku prádla byste měli být schopni pohodlně do bubnu pračky vsunout dlaň (na výšku dlaně). Zároveň černému prádlu nesvědčí příliš dlouhý prací cyklus. Zkraťte jej pouze na nezbytně nutnou délku pracího procesu a zbytečně nezvyšujte teplotu vody.

Vyčistěte pračku

Před praním prádla vždy pračku vyčistěte (alespoň propláchněte), aby v ní nezůstaly žmolky a prach z předchozího praní. Ty by se na další prádlo nachytaly - zvlášť na tmavých kouscích by napáchaly neplechu. Zároveň se nevyhýbejte třídění prádla. Na různé hromádky dávejte různě barevné prádlo a současně berte v potaz rozličnost materiálů. Koneckonců bavlna se bude prát rozhodně jinak než syntetika.

Gel namísto prášku

Pro praní černého prádla jsou vhodnější gely. Občas míváme tendence dávkování pracího gelu přehánět v domnění, že prádlo pak bude zaručeně čistší. Nedělejte to. Čistší nebude a navíc mu spíš uškodíte. Stejně tak je dobré investovat do pracích prostředků k péči o černé prádlo přímo určených. Pokud byste používali prací prostředky určené k praní bílého nebo světlého prádla, místo černých halenek budete mít za nějaký čas halenky šedivé.

Trik se sodou a octem

Na závěr pro vás máme malý trik se sodou a octem. Stačí přidat do pračky před praním černého prádla pár lžiček octa a jedlé sody a pustit prací cyklus. Soda i ocet tmavou barvu ve vláknech oblečení krásně zafixují a ono bude vypadat stále jako nové.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.dobrytextil.cz