Proč funguje černý čaj na úklid

Připadá vám to zvláštní? Nejste určitě sami. Jenže faktem je, že čaj je hned po octové vodě jedním z nejvyhledávanějších přírodních a životní prostředí neohrožujících čistících prostředků. Černý čaj je také vhodný proto, že jej máme všichni doma. Jeho příprava je velice snadná a levná. Vyzkoušejte, na co se vám bude hodit obyčejný silný černý čaj!

Použijte černý čaj na nábytek a dřevěné podlahy

Koncentrovaný černý čaj se používá především na čištění dřevěných povrchů. Podlahy, ale také nábytek získají použitím čaje jen mírně tmavší odstín. Černý čaj se proto doporučuje především na mořená tmavší dřeva. Navrací jim lesk a pomáhá i samotnému čištění. Není to jen tmavá voda, ale také na třísloviny bohatý mírně kyselý nálev. Koncentrovaný čaj účinkuje podobně jako kyselá octová voda, ale je jemnější. Navíc je to také mírný desinfekční prostředek bez nepříjemného octového zápachu.

Pokud budete používat černý čaj na dřevo, pamatujte, že tekutiny na dřevu zanechávají stopy. Čaj vždy dobře a do sucha z nábytku a podlahy vytřete.

Ukliďte v kuchyni! I připálené hrnce vyčistíte čajem

Díky kyselosti pomůže silný černý čaj také s uvolněním špíny i připálenin z hrnců. Můžete čaj nalít na dno hrnce, anebo po použití nádobí nalejte do pánve, rendlíku či kastrolu trochu vody, vhoďte dva čajové sáčky a nechejte ještě na plotně trochu provařit. Přes noc dejte odmočit a ráno můžete umýt. Černý čaj je vhodný například také na citlivé teflonové povrchy.

Aby se vám s čajem dobře pracovalo, připravte si den předem silný nálev, zhruba z dvojnásobné dávky čaje, než jste zvyklí. Nechejte přes noc louhovat a vystydnout. Následně přelijte do manuálního rozprašovače a používejte podle potřeby.

Zdroje: adbz.cz, www.thespruce.com