Většina rostlin vysazuje na podzim nebo na jaře. Výhodou pěstování v domácích podmínkách je to, že vás nelimituje žádné roční období. Sice vám nevyroste bujná vegetace, na oživení každého jídla od snídaně po večeři to však stačí. Stejně funguje i česnek. Přírodní antibiotikum můžete mít po ruce i tehdy, kdy na zahrádce běžně odpočívá.

Česnek potřebuje čas

Pokud se rozhodnete pěstovat česnek na balkoně nebo za oknem, nejdříve musíte pochopit, jak roste. Jen tak nebudete zklamaní, že se vám nedaří. Česnek má dlouhé vegetační období. Trvá 6-9 měsíců než z malého vysazeného stroužku vyroste plná palice. Nenechte se odradit. V domácích podmínkách můžete sklízet rovnou čersvé stvoly a ochutit si jimi chleba s máslem, polévku nebo salát.

Jak pěstovat česnek v mírné podnebí

Česnek miluje chlad a zimu. Proto se většinou sází na konci podzimu, těsně před tím, než půda zamrzne. Pokud chcete pěstovat česnek celoročně a máte odrůdy ozimých paličáků, jako Jovan, Vekan, Anton nebo Lukan, můžete matku přírodu obejít pomocí moderního vynálezu – ledničky. Stačí, když palici vložíte do papírového sáčku a na 8 týdnů ji uložíte do přihrádky. Po uplynutí doporučené doby bez problémů vyklíčí.

Výběr nádoby na pěstování česneku

I když hliněné nádoby vypadají skvěle, pro pěstování česneku nejsou vhodné. Jsou totiž porézní, propouštějí vodu a případné choroby a plísně. Místo hliněné nádoby tedy použijte plastovou, glazovanou nebo kamennou. Pokud plánujete, že květináč umístíte na balkon nebo terasu, a budete ho tam mít celoročně, ujistěte se, že je mrazuvzdorný a nepraskne. Vybraný květináč by měl mít drenážní otvor a měl by být alespoň 8 cm hluboký. Jen tak bude mít rostlina prostor pro kořenový systém. Šířka nádoby se odvíjí od počtu kusů stroužků česneku, jež vysadíte. Na 10 stroužků vám postačí květináč o průměru cca 50 cm.

Jak vysadit česnek

Mimo květináče budete potřebovat palici česneku, zeminu, písek a kompost. Zeminu s pískem nakombinujte v poměru 1:3 a přidejte hrnek kompostu. Směs pořádně zamíchejte. Palici česneku rozdělte na stroužky, ale neloupejte z nich slupku. Prstem udělejte cca 2 cm hluboký důlek a stroužek do něj vložte tvrdou částí dolů. Mezi jednotlivými kusy nechte alespoň 5 cm místa.

Péče o česnek

Truhlík umístěte na parapet nebo na balkón nejlépe tam, kde svítí slunce alespoň 8 hodin denně. Nezapomeňte budoucí úrodu pravidelně zalévat.

Kdy česnek sklízet

Zelené výhonky můžete sklízet postupně. Pokud si však chcete vypěstovat plnohodnotnou palici, musíte se obrnit trpělivostí a voňavé stvoly nechat zaschnout.

Nejčastější chyby při pěstování česneku v truhlíku

I cibuloviny potřebují dostatečnou vláhu. Zemina by neměla ale být mokrá, ale vlhká. Pokud vám budou žloutnout listy, nebojte se rostlině pomoci hnojivem. Jsou znakem nedostatku dusíku. Po vytažení z půdy česnek nejdříve volně položte a nechte zaschnout. Po několika dnech jej uskladněte v suchu a teple.

Zdroj:

bydleni.instory.cz, savvygardening.com