Obrovské množství plastového odpadu je celosvětově palčivým problémem, jeho produkce je neúnosná a neudržitelná. Hledají se různá řešení, jak efektivně využít přebytečný odpad či jak plastové obalové materiály nahradit těmi méně problematickými. Nejspolehlivějším způsobem však je předcházet vzniku odpadu a produkovat ho co nejméně.

Čím nahradit plastové sáčky?

Většina lidí už si do obchodu nosí vlastní tašky a spotřeba jednorázových igelitových nákupních tašek se snižuje. Oblíbený „igeliťák“ je však stále všudypřítomný. Necháte si do něj zabalit pečivo, ovoce, zeleninu a uzeniny, donesete jídlo domů a obal ztrácí svoji funkci. Možná ještě sáček použijete znovu na svačinu, případně do něj uložíte odpad, ale jeho životnost je krátká.

Postupně se ale i na našem trhu rozšiřují náhrady jednorázových plastových sáčků. V nabídce je má celá řada českých výrobců, kteří nabízejí už hotové sáčky z bavlny nebo lehké síťoviny, určené na uložení potravin. Cena jednotlivých výrobků je hodně rozmanitá, záleží na designu, velikosti, materiálu i zpracování. Dostačující výbava pro nákupy (3-4 sáčky) vás bude stát kolem 200 korun. Takový výrobek je ekologicky šetrnou variantou při odvažování a transportu, bude sloužit dlouhou dobu a ušetříte díky němu desítky i stovky plastových sáčků. Ekologicky šetrná výbava pro nákupy může být i zajímavým vánočním dárkem.

Ušijte si vlastní eko sáček

Pokud vás odrazuje cena, ale přesto byste rádi šetřili plastové obaly, vyrobte si vlastní eko sáček ze starých záclon a zbytků látek. Recyklace starého materiálu je ekologicky výhodná, přestože jsou záclony vyrobené z umělého vlákna. Průhledný sáček z lehké záclonoviny je při nákupech praktický, je do něj vidět a váží jen několik gramů. Výhodná je i kombinace lehkého materiálu záclony a bavlněné látky, ze které ušijete dno sáčku, vyztužené dno tak zachytí drobky a nečistoty. Pevnější celobavlněné sáčky unesou velkou zátěž, je však nutné počítat s větší váhou samotného sáčku. Jestliže bavlněný sáček o rozměrech 35 x 30 cm váží přibližně 40 g, zaplatíte při nákupu potravin v ceně 30 korun za kilogram něco málo přes korunu navíc. Problém s hmotností obalu odpadá v těch obchodech, kde si zákazníci váží ovoce a zeleninu sami. V tomto případě si jednoduše zvážíte zboží bez obalu a pak ho teprve umístíte do sáčku. Díky tomu nezaplatíte nic navíc. Zboží vám bez sáčků zváží i na trzích nebo v bezobalových prodejnách.

Zdroj: Youtube

Zero waste, aneb bez obalu

Kromě sáčků na potraviny dokážete snížit produkci plastových odpadů i jinde, například zakoupením trvanlivějšího obalu nebo jeho náhradou. V mnoha případech vám přístup zero waste pomůže ušetřit nejen přírodu, ale i vlastní kapsu.

  • Omezte obaly na minimum - snažte se vyhýbat zbytečně zabaleným produktům. Nekupujte balená rajčata na tácku, když můžete koupit volná, místo tří malých jogurtů kupte raději jeden velký.
  • Nekupujte balenou vodu. Z vodovodního kohoutku doma teče kvalitní voda a na cesty si pořiďte vlastní láhev.
  • Jídlo na cesty balte do svačinového boxu, voskovaného papíru nebo papírového sáčku.
  • Vlastní termohrnek oceníte nejen na kávu. Pokud si pořídíte dostatečně velký, nebude už muset nikdy sáhnout po plastovém kelímku, až dostanete venku chuť na pivo nebo limonádu.
  • Při konzumaci oblíbeného nápoje se určitě obejdete bez plastového brčka.
  • Jednorázové vatové tyčinky do uší nahraďte špejlí s omotanou vatou.
  • Než koupíte nový výrobek, poohlédněte se po bazarovém. Využívejte výměnné skupiny na sociálních sítích, kde si lidé předávají věci, pro které už nemají využití.
  • Zkuste se plasty opakovaně využívat (kelímky na klíčení rostlin, domácí tvoření apod.)