Splachovací záchod je nutným a samozřejmým vybavením každodenní potřeby. Jsou však situace, kdy není klasická toaleta po ruce a její zbudování je příliš problematické nebo vyžaduje neúměrně mnoho financí. Pořízení chemické toalety je pak nanejvýš praktickým řešením nejen pro obyvatele chat či chalup na samotách, mimo dosah inženýrských sítí.

Přenosné i zabudované toalety

Praktické řešení v podobě chemického záchodu je snadno dostupné a cenově únosné. Prvním parametrem, který je třeba rozvážit před nákupem je, zda pořídíte chemickou toaletu zcela přenosnou, kterou můžete umístit kdekoli a přemisťovat ji podle libosti nebo se přikloníte k vestavěnému WC. Vestavěné toalety jsou vzhledově stejné jako klasické záchody a dají se umístit k jakékoli zdi, případně pevně zabudovat. Jedná se o složitější zařízení, jejich cena se pohybuje mezi 12 až 15 tisíci korun. Některé z nich vyžadují připojení do elektrické sítě nebo napojení na rozvod vody (například na centrální vodovodní systém v obytném autě).

Přenosné chemické toalety jsou konstrukčně i tvarově jednodušší a zároveň cenově dostupnější, nejlevnější modely pořídíte už kolem jednoho tisíce korun, v nabídce jsou i zařízení za 3 až 5 tisíc korun. Při výběru zvažte, kolik lidí a jak části bude toaletu používat, čím větší a komfortnější zařízení, tím je vyšší i cena. Na trhu se nabízejí i celé kabiny z plastu či dřeva ve zhledu klasických suchých záchodů, které mají zabudované chemické toalety (podle náročnosti zpracování v cenové hladině 10 až 30 tisíc korun).

Jednoduše a prakticky

Bez ohledu na typ toalety je základní konstrukce stejná. Sestává se z hlavních dvou částí, zásobníku na čistou vodu určenou ke splachování a nádrže na odpad. Ke splachování je nejčastěji určeno jednoduché ruční čerpadlo. Jednotlivé části mají po stranách rukojeti a madla, které usnadňují manipulaci, u některých typů jsou zásobníky dokonce umístěny na kolečkách.

Vynášení nádoby na odpad je v každém případě maximálně ulehčeno, zásobníky jdou snadno vyjmout a bez problémů se dají přemisťovat. Pravidelné vynášení odpadního zásobníku je nutnou podmínkou pro fungování toalety. Četnost vynášení závisí na velikosti zásobníku, účinnosti použitých chemických roztoků a samozřejmě na frekvenci používání toalety. U některých modelů můžete také nalézt indikátor plnosti odpadní nádrže, který signalizuje nutnost jejího vyčištění.

Pro bezchybné fungování je třeba kvalitní výbava

Při používání chemických toalet je nutné využívat speciální roztoky, které zabraňují vzniku plynů v zásobníku a umožňují obsah bez obtíží vylévat v podobě tekutiny. Při použití vhodného, biologicky odbouratelného roztoku, lze splašky vylévat na kompost, jinak se likvidují jako fekální odpad. Cena klasických rozkladových roztoků je přibližně 150 - 200 korun za litr. Použití a ředění roztoků se podle výrobce liší, ale pohybuje se řádově stejně (na jednu 20 litrovou nádrž spotřebujete kolem 1 dl roztoku).

K dostání jsou i k přírodě šetrnější, biologicky rozložitelné přípravky. Jsou však v účinku slabší a proto je jejich spotřeba vyšší. Přípravky většinou nejsou odolné proti nižším teplotám pod bodem mrazu, pokud by tekutiny zamrzly, došlo by k poničení důležitých součástí zařízení. Proto je třeba promyslet vhodné skladovací prostory pro zimní období. Pro bezproblémové fungování chemické toalety se vyplatí zakoupit speciální toaletní papír, který se lépe a rychleji rozkládá. Ten je samozřejmě dražší, než běžně dostupný toaletní papír, jedna role rozkladového papíru přijde asi na 20 korun.