Nejen chleba, ale i další druhy pečiva patří mezi nejčastěji pořizované a konzumované potraviny. Proto je důležité vědět, jak je možné chléb uchovat co nejdéle a v co nejlepší kvalitě a jak mu prodloužit trvanlivost. Základem je správné uskladnění a třeba i nějaká ta vychytávka k tomu. Díky tomu si budete moci na pečivu pochutnat ještě i po týdnu.

Upečte si doma absolutně jednoduchý chleba podle Laďky Něrgešové podle videa zde:

Zdroj: Youtube

Na plíseň si dejte pozor

Penicilium neboli zelená plíseň se poměrně rychle šíří a za den může vyrůst až o 2 mm. Nejprve se objeví jako bílé mycelium, které lze v počátcích snadno přehlédnout, později se projeví jako zelená plíseň a v pečivu jsou spory, které se rozrůstají dovnitř. V tento moment je už pečivo toxické. Nemusíte se sice obávat, že byste se snad otrávili, ale už byste ho konzumovat neměli.

Jak dlouho může vydržet chléb čerstvý

Kvalitní chleba by měl vydržet čerstvý i celých 14 dní, a to vždy ode dne upečení. Poživatelný je však i déle, jen časem přichází o své benefity jako je křupavost, původně měkká střída tvrdne a přichází o svou pružnost a vláčnost. Čím lépe však budete chleba skladovat, tím déle mu jeho přednosti vydrží.

Vyhněte se plastovým sáčkům

Plíseň potřebuje ke svému životu dostatečnou vlhkost vzduchu, což je kolem 80 %. Proto byste měli pečivo uchovávat vždy v suchu. Nepoužívejte tedy nikdy jako obalový materiál plast, v němž se může velice snadno pečivo zapařit a vytvořit příhodné podmínky pro růst plísně.

Babičky používaly utěrku

Pokud si doma stejně jako ony doma chleba upečete, nechte bochník vystydnout, ale ještě mírně teplý jej zabalte do čisté vyžehlené utěrky. Díky tomu bude chleba vláčný a křupavý. V utěrce či plátýnku bude moci dýchat, což je nejlepší prevence proti zárodkům plísní. Zabalené pečivo uchovávejte na suchém a tmavém místě, a to při teplotě kolem 20 až 25 °C. Zhruba po 3 až 4 dnech vyměňte utěrku za novou.

Správnou volbou je i papírový sáček

Chlebu se dobře daří i v papírovém sáčku, v němž můžete udělat pár drobných otvorů, dojde tak k lepšímu proudění vzduchu. Chléb vám takto vydrží i 5 dní.

Perfektně fungují i voskované ubrousky či sáčky

Vhodné prostředí dopřejí pečivu i voskované sáčky a ubrousky. V podstatě se jedná o takový mezistupeň mezi tkaninou a plastem. V tomto materiálu vám vydrží pečivo poměrně čerstvé i několik dní. Výhodou je, že lze použít opakovaně, stačí když se opláchne pod studenou vodou a dobře vyschne. Jistě se vám hodí i k uchování dalších potravin, třeba sýrů.

Trik našich babiček: celer

Tato zelenina je totiž skvělým konzervantem. Díky vlhkosti celeru chléb nebude tak rychle vysychat a celer je i výbornou ochranou před napadením plísněmi. Stačí kousek celeru vložit do chlebníku nebo zvoleného obalu, kde bude uvolňovat svou vlhkost, čímž podpoří delší čerstvost chleba. Podobným způsobem funguje i jablko nebo kousek syrové brambory.

Lednici rozhodně vynechte

Přestože někdo skladuje chleba v igelitovém sáčku v lednici, nejde zrovna o optimální způsob skladování. Bohužel dochází ke kondenzaci vlhkosti a plíseň se v takovém prostředí velice často rychle projeví.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.dvojka.rozhlas.cz, www.fresh.iprima.cz