Zdroje: www.denik.cz, euractiv.cz, www.nazeleno.cz

Proč je potřeba zavést chytré elektroměry?

Po chytrých telefonech a televizorech i dalších spotřebičích se pomalu začíná mluvit o chytrých sítích a také elektroměrech. V čem spočívá jejich „chytrost“? Žijeme v době existence mnoha velkých dodavatelů energií i soukromých producentů. V některých oblastech probíhá také přeshraniční spolupráce, a proto vstupují do hry také producenti i z okolních zemí. Je jasné, že je nutné komunikovat efektivnějším způsobem, a to nejen o cenách. Evropa spojuje síly v chytré sítě, aby bylo možné nejlepší možné využití energií i dalších zdrojů. Právě k tomu má pomoci chytrý elektroměr.

K čemu slouží chytré elektroměry?

Chytrý elektroměr je zařízení, které je schopné sledovat a částečně také řídit využití energie spotřebitelem. Konkrétní data budou zpracovávána pro potřeby všech zúčastněných i optimalizaci systému. Díky sledování spotřeby odkudkoli bude možné také ovlivnit spotřebu a majitelům těchto chytrých elektroměrů to může přinést i možnost ušetřit.
Nicméně chytrý elektroměr zatím není pro každého.

Kdy se začne s výměnou za chytré elektroměry?

V ČR dojde k výměně 1,2 milionů elektroměrů, ale odběratelům nad 6MWh ročně, těm, kteří využívají solární panely, dobíjí elektromobily nebo používají elektrická čerpadla. Půjde tedy o firmy i domácnosti s vyšším odběrem. Se zaváděním chytrých elektroměrů se začne v druhé polovině roku 2024 u třech hlavních poskytovatelů, tj. ČEZ, E.On a Pražská energetika.
I když bude patrně možné na odběru energií ušetřit 3–4 % ročně, zavádění není bezplatné, nicméně zákazník jej nepocítí nijak tvrdě, jelikož budou splátky rozptýleny do plateb během roku. Jelikož je to téma u nás nové, stát brzy začne také s informační kampaní.